25.3.2024. 11:03
0
Lidija Bradara prošle godine pomilovala šest osoba: Evo zbog čega su bili osuđeni
Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH naći će se, između ostalog, i Izvještaj o odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba donesenim u 2023. godini.

Prema dostavljenom izvještaju, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara u prošloj godini je pomilovala šest osoba.

Bradara je u prošloj godini primila ukupno 48 molbi za pomilovanje, od kojih su 42 molbe odbijene, a šest prihvaćeno.

U Izvještaju se ne navodi ko su osobe koje su dobile pomilovanje, ali su navedena krivična djela koja su "pomilovani" počinili, odnosno za koja je dano pomilovanje, kao i oblik danog pomilovanja (kazna koje se oslobađaju).

Tako je za počinioca krivičnog djela "Pronevjera u službi" za koje su i Sud i Ministarstvo pravde dali pozitivno mišljenje/prijedlog, Bradara donijela odluku o pomilovanju kojom se "pomilovani" oslobađa izrečene kazne zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Pomilovaniku za krivično djelo "Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa", kazna zatvora od tri mjeseca zamijenjena je uvjetnom osudom s rokom provjere u trajanju od dvije godine. U ovom slučaju je važno napomenuti da je Sud dao negativno mišljenje, a Ministartsvo pravde pozitivan prijedlog.

Osuđenik za "Krivotvorenje isprave" pomilovan je na način da mu je obrisana osuda. I Sud i Ministarstvo dali su pozitivno mišljenje/prijedlog za ovaj slučaj.

Pozitivno mišljenje Suda i Ministarstva dobio je i osuđenik za krivično djelo "Šumska krađa" koji je djelomično oslobođen od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od dvije godine.

Osuđenik za "Zloupotrebu položaja ili ovlašćenja" djelomično je oslobođen od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od devet mjeseci. Za njega je Sud dao negativno mišljenje, a Ministarstvo pozitivan prijedlog.

Počinioc krivičnih djela "Teška tjelesna ozljeda" i "Nedozvoljena nabava i nošenje vatrenog oružja", djelomično je oslobođen od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od četiri mjeseca. Osuđenik je na molbu dobio pozitvno mišljenje i Suda i Ministarstva pravde.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.