29.3.2024. 8:06
0
Hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosti, prikupljeni podaci iz više institucija
Danas s početkom u 9:30 bit će održana hitna sjednica Skupštine KS na temu sigurnosti u Kantonu Sarajevo, a nakon više događaja koji su u proteklih nekoliko mjeseci uznemirili građane Sarajeva.

Od više ministarstava u Vladi KS i pravosudnih institucija zatražena je informacija sa relevantnim elementima, pokazateljima i komentarima koji se odnose na prisutnost droge na ulicama i školama na području KS, prisutnost krivičnih djela protiv opšte sigurnosti ljudi, imovine (krađe, teške krađe, razbojništvo i dr.), prisutnost konkretnih oblika nasilničkog ponašanja (nasilje u porodici, vršnjačko nasilje i dr.), prisutnost maloljetničkog prestupništva, prisutnost krivičnih djela protiv javnog reda i mira, sigurnosti javnog saobrćaja, protiv života i tijela, slobode i prava građana, prisutnost krivičnih djela protiv braka i porodice, ne isključujući ni druge izazove, rizike i opasnosti koji potencijalno mogu usložniti sigurnosne prilike kao i druge oblike kriminala i krivičnih djela koja utječu na sigurnost građana.

Također je zatražen i prijedlog aktivnosti i mjera kojim bi se prevenirale ili otklonile sigurnosne prijetnje ili rizici iz nadležnosti ovih institucija.

Zahtjevi su upućeni Vladi KS, MUP KS, Upravi policije MUP KS, Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, Ministarstvu saobraćaja KS, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Kantonalnom tužilaštvu KS, Kantonalnom sudu u Sarajevu, Općinskom sudu u Sarajevu, Komisiji za sigurnost Skupštine KS, Nezavisnom odboru Skupštine KS, Odboru za žalbe javnosti Skupštine KS.

Na sjednici će se obratiti ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, a očekuje se i obraćanje još nekoliko ministara, komesara Uprave policije MUP KS Fatmira Hajdarevića.

Na sjednici su insistirali zastupnici opozicije, a tek nakon reakcije i zastupnika Aljoše Čampare (NIP) Kolegij Skupštine KS donio je odluku da zakaže sjednicu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.