21.4.2024. 22:20
2
Isak: "Ne smjenjuje se jednostavno Ramo Isak, falsifikatori će biti krivično gonjeni"
FOTO: Screenshot
„Nije jednostavno smijeniti Ramu Isaka jer imam odličnu saradnju sa premijerom Nikšićem“ govorio je federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak za „Istragu sedmice“ na Hayat TV.

Ove sedmice gost emisije „Istraga sedmice“ bio je federalni ministar Ramo Isak. Govorio je o eventualnoj svojoj smjeni naglasivši kako može samo preuzeti neku drugu funkciju u domenu sigurnosti a ne da bude smijenjen sa sadašnje funkcije.  

Isak je istakao kako postoje oni koji mu „pakuju“ ali da bi im bilo bolje da gledaju da svoj posao odrade na najbolji mogući način.

Ja se ne bojim nikoga pogotovo onih koji mi pakuju kao što je komesar ZDK. On treba da sprječava ono što se dešava u kantonu, ono što jer bilo u Zavidovićima. Jedno srpsko lice je imalo vatreno oružje koje je kasnije oduzeto a kasnije je osoba uhapšena. Treba da se bavi ljudima koji su u velikom broju na bolovanju. Neki policajci su bili pod pritiskom da pišu protiv mene. Ja se nikoga ne bojim. Ja sam na vrhu piramide a oni su dolje negdje – kaže Isak.

Jedna od reformi koje je pokrenuo unutar MUP-a je i uvođenje jedinstvenih uniformi. Bilo je nekih nesuglasica oko ovih uniformi ali kakao kaže sve je riješeno.  

Uniforme su završene i raspisan je tender. Bile su neke turbulencije gdje su određeni ministri bili neinformisani. Kada im je prezentovano šta je jedinstvena uniforma tada su se povukli. U svim kantonima su raspisani tenderi tamo gdje je to jednoglasno prošlo na Vladi, gdje su komesari odobrili. Oznake na uniformama će biti u skladu sa zakonom. Uniforme će biti identične plus što će na njima biti oznake kantona – govori Isak.

O tome kako je firma Harisa Sejdića bila privilegovana dobivši posao oko uniformi, Isak kaže kako njegovo prijateljstvo s njim nije imalo nikakvog uticaja na to. Štaviše, naglašava kako je potrebno da više firmi bude uključeno u ovaj proces kako bi uniforme bile urađene na najbolji način.

Da li su službenici FUP-a čuvali kriminalca Gačanina Isak govori da do toga nije došlo. Ponovio je da će oni koji su falsifikovali dokumente biti krivično gonjeni.

Provedena je interna istraga u vezi čuvanja Edina Gačanina kojom nije utvrđeno da su policijski službenici čuvali Edina Gačanina Tita. Dokument je falsifikovan i bit će krivično gonjeni oni koji su ga falsifikovali. Taj dokument nije pronađen u FUP-u, evidencioni broj ne postoji. Taj dokument nema potpisa, nema pečata – ističe Isak.

Za kraj razgovora osvrnuo se i na slučaj iz Stoca gdje je navijačka grupa pretukla nekoliko momaka na ulazu u Stolac. Kaže da je uradio sve što je u njegovoj moći ali da i tužilaštvo mora raditi svoj posao.

Dao sam podršku Stocu a moja depeša je bila razlog da se počinioci uhapse. Istraga je na tužilaštvu a ne na meni. Mislim da je tužilaštvo trebalo predložiti 30 dana pritvora. Nije taj čin premlaćivanja urađen na bezazlen način. Učiniću sve da se pomogne momcima koji su bili žrtve tog čina.

(Erna H.) 

RAMO ISAK
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.