22.4.2024. 19:16
0
Obilježena 32. godišnjica Dana odbrane Ilidže i formiranje Ratne bolnice "Ćamil Marić"
Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na više lokacija na području općine Ilidža obilježen je 22. april.

Ovaj datum spada među sasvim sigurno najvažnije za Ilidžu i njene slobodne teritorije tokom agresije na našu domovinu, a na današnji dan prije 32 godine odigrala se jedna od najvažnijih bitaka na području Ilidže ali je s radom počela i Ratna bolnica "Ćamil Marić".

Upravo je u Hrasnici, ispred zgrade u čijim prostorijama se nalazila Ratna bolnica "Ćamil Marić", učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju počeo program obilježavanja 22. aprila, a potom je nastavljen na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i civilima općine Ilidža.

I nakon 32 godine o ulozi Ratne bolnice "Ćamil Marić" priča se s posebnom emocijom, a o njenom značaju, važnosti i njenom osoblju suvišno je pričati. O njenom značaju možda najbolje govori 10.500 zbrinutih ranjenih boraca i civila, 4.500 izvedenih operativnih zahvata u općoj anesteziji kao i obavljenih 1.200 poroda.

Bez obzira na sve vrijedi reći da je bolnica je u svom sastavu imala hirurški odjel, hiruršku ambulantu, internističku službu, službu za ginekologiju i porodiljstvo, ambulantu opće prakse, neuropsihijatrijsku ambulantu, labaratoriju s transfuzijom, kabinet za fizikalnu terapiju, stomatološki kabinet, RTG kabinet, skladište, apoteku, službu za transport, kuhinju, službu za održavanje i osiguranje, sterilizaciju i administraciju.

Uz sve navedeno izuzetno je bitno naglasiti da su ljekari i medicinski tehničari Ratne bolnice "Ćamil Marić" oko 7.000 dana proveli na terenu učestvujući u neposrednim borbenim dejstvima, a sve kako bi borci na prvim linijama imali adekvatnu i pravovremenu medicinsku pomoć.

Centralna manifestacija obilježavanja 22. aprila održana je na platou ispred Pete osnovne škole, a u njenoj organizaciji učestvovali su Udruženje dobrovoljaca i organizatora otpora Patriotska liga općine Ilidža, Odred 22. april - 3. Motorizovani bataljon Četvrte viteške motorizovane brigade, Ratna bolnica "Ćamil Marić" te Mjesna zajednica Sokolović Kolonija u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Općinom Ilidža, Petom osnovnom školom, kao i Džematskim odborom Sokolović Kolonija.

Tokom manifestacije Dani odbrane Ilidže, na kojoj je obilježena i 32. godišnjica odreda "22. april - 3. motorizovani bataljon" kao i Dan Mjesne zajednice Sokolović Kolonija te Dan Pete osnovne škole, počast šehidima i poginulim borcima odali su članovi njihovih porodica kao i brojne delegacije boračkih udruženja, političkih partija i građani općine Ilidža. Delegaciju Općine Ilidža predvodio je načelnik Nermin Muzur.

- Ovo su datumi i mjesta na kojima je najteže govoriti, prvo zbog emocije i svega onoga što smo proživjeli u toku agresije, a drugo jer se našim govorima, ma koliko sadržajni bili, ne možemo odužiti niti dovoljno zahvaliti našim borcima, pogotovo onima na slobodnoj teritoriji općine Ilidža - rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, dodavši:

- Često naglašavam da naši borci iz Hrasnice, Sokolović Kolonije i Butmira nekako bojažljivo i stidno govore o vremenu u kojem davali živote i dijelove tijela, kada su se borili da odbrane naše avlije, naša naselja i kada su kroz borbu nastojali sačuvati jedinu vezu našeg glavnog grada s ostatkom Bosne i Hercegovine.

Načelnik Muzur je naglasio da je prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović, bezbroj puta spomenuo značaj i hrabrost boraca s područja Ilidže kao i njihovu važnost u borbi za opstanak Bosne i Hercegovine.
 
- Najbolji svjedok i najbolji garant da smo pobijedili u odbrani naše domovine su djeca koji čine najveći dio ove današnje manifestacije - poručio je načelnik Muzur, te je apostrofirao da je jako važno da upravo djeca s obilježavanja poput današnjeg "ponesu" po nekoliko rečenica istine o časnoj borbi za opstanak naše jedine domovine.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.