23.4.2024. 15:03
0
Konaković sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuske – Zapadni Balkan u Senatu Francuske
FOTO: Screenshot/x
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas s delegacijom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, koje je predvodila predsjednica Grupe senatorica Marta de Cidrac.

Na sastanku je istaknuto da BiH i Republika Francuska imaju odlične i prijateljske odnose te da postoji prostor za njihovo unapređenje, prije svega na ekonomskom planu.

Konaković je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i francuskom Parlamentu, koji kroz dugogodišnje djelovanje Grupa prijateljstva prati i podržava spremnost da pomogne procesu EU integracija, kako regije, tako i BiH.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina, u proteklom razdoblju, načinila izuzetan iskorak na evropskom putu, koji je Evropska komisija prepoznala, i dodao da Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja svojevrsnu potvrdu i priznanje za rad i predanost aktuelnog Vijeća ministara.




Izvijestio je sagovornike o provedbi reformskih procesa i ispunjavanju preostalih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije naglasivši da su ekonomske reforme prioritet za budućnost naše zemlje. U tom smislu pozdravio je usvojeni Plan rasta za Zapadni Balkan od Evropske komisije naglasivši prednosti postupnog integriranja bh tržišta sa tržištem EU.

Tokom susreta je bilo riječi i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje i privlačenja novih investicija. U tom kontekstu je izražena nada da će osnivanje Francuske razvojne agencije (AFD) u BiH doprinijeti boljoj i sadržajnijoj saradnji dvije zemlje.

Sastanku je bio prisutan i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

(Aldin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.