27.4.2024. 8:49
0
Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?
Centralna banka Bosne i Hercegovine (BiH) omogućuje zamjenu oštećenih novčanica konvertibilne marke (KM) pod određenim uslovima, kako bi se očuvala vrijednost novca i pružila podrška građanima koji su suočeni s ovim problemom.

Prema Odluci o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke, Centralna banka BiH omogućuje zamjenu oštećenih novčanica KM putem komercijalnih banaka ili izravno, podnošenjem zahtjeva za zamjenu u Centralnoj banci.

Komercijalne banke će zamijeniti oštećene novčanice KM pod uslovom da podnositelj zahtjeva dostavi više od 60 posto novčanice koja sadrži barem jedan serijski broj ili iz dva ili više dijelova te sadrži oba serijska broja. Zamjena se vrši u punom iznosu i bez naknade.

Pod oštećenim kovanim novcem KM podrazumijeva se:

- kovani novac koji je usljed oštećenja promijenio autentični oblik (nedostaje jedan ili više dijelova, okrnjen, iskrivljen ili nagrižen),
- kovani novac koji je oštećen masnoćom, bojom, korozijom ili je nagorio.

Kada je u pitanju zamjena oštećenog kovanog novca KM, evo kako sve funkcioniše:

Komercijalne banke će zamijeniti oštećeni kovani novac KM, ako su na zamjenu podneseni cijeli primjerci kovanog novca KM, za koje je moguće utvrditi da su autentični.
Komercijalna banka će zamijeniti kovani novac u punom iznosu i bez naknade.
Centralna banka putem izdvojenih trezora preuzima od komercijalnih banaka oštećeni kovani novac KM i obavlja njegovu zamjenu odobravanjem računa rezervi komercijalnih banaka, u punom iznosu i bez naknade.
Postupak zamjene oštećenog kovanog novca KM, u slučaju da oštećeni kovani novac KM ne ispunjava uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, navedene u stavku 1 ovog člana, a podnosioc predoči više od 60 odsto njegove površine, obavlja se u Centralnoj banci na način iz članka 7. ove odluke.

Centralna banka BiH, putem izdvojenih trezora, preuzima oštećene novčanice KM od komercijalnih banaka i također ih zamjenjuje u punom iznosu i bez naknade.

U slučajevima kada oštećene novčanice ne ispunjavaju uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, podnositelj zahtjeva može podnijeti zahtjev za zamjenu direktno u Centralnoj banci.

Ova praksa zamjene oštećenih novčanica KM ima za cilj očuvanje integriteta valute i pružanje podrške građanima u slučajevima oštećenja novčanica. Centralna banka BiH poziva građane da se obrate svojim komercijalnim bankama ili izravno Centralnoj banci ako im je potrebna zamjena oštećenih novčanica KM.

OVDJE možete pogledati Odluku o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke koji je nepodoban za optjecaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca, te preuzeti Zahtjev za zamjenu oštećenog novca u KM.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.