28.4.2024. 20:48
0
Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u
Poznati bh. novinar Ivica Puljić koji komentariše dešavanja iz sjedišta Ujedinjenih Nacija (UN) u New Yorku otkrio je na koji će način Željka Cvijanović pokušava da se obrati na vanrednoj sjednici Ujedinjenih naroda.

"Potvrđeno je da će se u utorak, 30. aprila održati vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na zahtjev Rusije, a što je od Moskve zatražila Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja će se, video porukom, obratiti kao briefer. Nije jasno u kojem svojstvu? U ime Predsjedništva sigurno neće", poručio je Puljić na društvenoj mreži X, bivši Twitter.

Kako dalje pojašnjava, ruska misija u UN-u je dobila pismo od Željke Cvijanović u kojem ona traži da bude briefer na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti: "To je moguće na temelju pravila 39, iz UN povelje, koje omogućava bilo kojoj članici UN-a da sazove izvanrednu sjednicu ukoliko je ugrožena sigurnost."

Čija je sigurnost ugrožena, Puljić ne otkriva niti precizira. 

"Hoće Rusi izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se obratila Ž. Cvijanović koja bi kritizirala ambasadora Lagumdžiju da nema suglasnost Predsjedništva. Vidjet ćemo hoće li išta biti od toga", dodao je on.


Dodao je još i kako Vijeće sigurnosti treba imati redovnu tzv. šestomjesečnu raspravu o BiH, negdje sredinom maja na kojoj svoj izvještaj treba podnijeti Christian Schmidt, visoki predstavnik: "Ova sjednica nije ni u kakvoj vezi s rezolucijom o Srebrenici, ali o njoj će sigurno biti riječi."

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.