9.5.2024. 9:37
0
Radnici u zdravstvu KS izlaze na proteste 23. maja: Vlada KS dala saglasnost za povećanje plaće direktora ZZO KS i to za 1.000 KM
Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donio je Odluku o organizovanju i održavanju mirnog okupljanja/protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo za dan 23.05.2024. godine u periodu od 12,00 do 14,00 sati.

Razlog je, između ostalog, odluka Vlade Kantona Sarajevo kojom se daje saglasnost za uvećanje plaće do 30% od osnovne plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Trenutna plaća direktora Muamera Kosovca prema registru imenovanih lica KS iznosi 3.544 KM. Sa ovim uvećanjem njegova plaća povećat će se za dodatnih 1000 KM.

Vlada se nije očitovala po dopisima Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u vezi zahtjeva za isplatu jednokratne pomoći svim radnicima u javnozdravstvenim ustanovama shodno Uredbi o isplati pomoći od strane poslodavca.

"Ista ta vlada je odbila dati saglasnost za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima zaposlenim u određenom broju ustanova čiji su se direktori obratili Vladi Kantona Sarajevo za davanjem iste i time onemogućila javnozdravstvene ustanove da, shodno svojim finansijskim mogućnostima, radnicima isplate pomoć. Nasuprot tome, za Vladu Kantona Sarajevo nije bilo smetnje da donese odluku i da saglasnost za uvećanje plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, čija je plaća, i bez datog uvećanja, daleko veća od plaće radnika zaposlenih u javnozdravstvenim ustanovanama u Kantonu Sarajevo", napisali su iz Sindikata.

Ovakvo postupanje Vlade Kantona Sarajevo i ovakav odnos prema radnicima u zdravstvu, izazvalo je nezadovoljstvo našeg članstva i organizovanje mirnog okupljanja – protesta, kazali su.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.