21.6.2024. 11:24
0
Policijski komesar MUP-a KS Fatmir Hajdarević prijavljen Tužilaštvu
30.aprila Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je prijavu protiv policijskog komesara MUP-a KS, Fatmira Hajdarevića, zbog počinjenih nezakonitih radnji i povreda službenih dužnosti. Prijavu je podnio doskorašnji načelnik Jedinice za profesionalne standarde i unutrašnje kontrole MUP-a KS, glavni inspektor Almir Pašić.

Prema informacijama iz Tužilaštva KS, postupajući tužilac poduzima radnje u cilju provjere navoda iz prijave. Ovaj potez je uslijedio nakon što je Pašić predložio Nezavisnom odboru Skupštine KS provođenje odgovarajućeg disciplinskog postupka i eventualno drugih postupaka protiv Hajdarevića. Prijavu je dostavio i ministru unutrašnjih poslova KS Admiru Katici te članovima Komisije za sigurnost Skupštine KS.

U prijavi se posebno ističe urušavanje Kriminalističko-obavještajne jedinice MUP-a KS, brojni propusti u oblasti zaštite tajnih podataka, te ostavljanje pravosnažno presuđenih policijskih službenika za ozbiljna krivična djela na radnim mjestima. Pašić je naglasio i interne premještaje i privremena raspoređivanja policijskih službenika pod obrazloženjem “potreba službe i interesa policijskog organa”, bez ikakvog jasnog obrazloženja kriterija kojima se komesar vodio.

Pašić u prijavi tvrdi da se Hajdarević na ovaj način rješava policijskih službenika koji mu ne odgovaraju, te da se ne vodi stručnošću prilikom donošenja ovih odluka. Ova praksa, prema navodima iz prijave, negativno utječe na motivaciju policijskih službenika za izvršavanje poslova i zadataka.

Najozbiljniji dijelovi prijave odnose se na postupanje s tajnim podacima. Pašić tvrdi da su zabilježeni brojni propusti u zaštiti tajnih podataka, što predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosnoj situaciji u kantonu. Također, u prijavi se navode i kontakti komesara Hajdarevića s licima koja se nalaze pod krivičnim istragama Tužilaštva BiH.

Fatmir Hajdarević već je neko vrijeme na meti kritika građana zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo. Pucnjave i eksplozije su postale gotovo svakodnevnica, dok se komesar rijetko pojavljuje u javnosti i poduzima konkretne mjere. Ova prijava samo je dodatno zaoštrila već narušeno povjerenje građana u rad MUP-a KS.

Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i koje će korake poduzeti nadležne institucije u cilju rasvjetljavanja svih navoda iznesenih u prijavi.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.