5.7.2024. 15:07
0
Preminuo Zdravko Kandić, prvooptuženi za ratne zločine u Nevesinju i Mostaru
Zdravko Kandić, optužen za ratne zločine počinjene na području Nevesinja i Mostara preminuo je u Trebinju krajem prošlog mjeseca, što je u javnosti prošlo neopaženo. Prema podacima iz Kandićeve osmrtnice, sahrana je obavljena 24. juna na groblju u Podgljivlju.

Podsjećamo, pred Sudom BiH protiv Kandića, nekadašnjeg komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske RS, Dragana Đurđića, njegovog tadašnjeg zamjenika i komandanta Interventnog odjeljenja, te Dragana Ivaniševića, Gorana Došlu i Milana Trifkovića, Siniše Kandića, Dragoslava Aćimovića i Mladena Kandića, bivšim pripadnicima Petog bataljona vodio se postupak za zločine počinjene na području Nevesinja i Mostara.

Optužnica ih tereti za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece u dobi od 15 dana do dvije godine života.

Kandić je bio i jedan od osumnjičenih za zločine na Uborku i Sutini u Mostaru, obzirom da je u tom vremenu obnašao dužnost komandant bataljona u sastavu 10. motorizovane brigade ( mostarske brigade) kojom je komandovao pukovnik Dragan Malijević.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.