9.7.2024. 11:35
0
Azaiza stigao u Sarajevo, sutra na seminaru 'Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida'
FOTO: Facebook
Palestinski novinar Motaz Azaiza stigao je u Sarajevo.

Dobrodošlicu mu je poželio i direktor Al Jazeera DOC Film festivala Edhem Fočo.

"Tako mlad, a toliko poznat... Mada on to radije ne bi bio. Strašno je kroz šta je prošao i on i njegov narod. I kroz šta prolaze. On nosi tugu u očima, ali i dobrotu i naivnost mlade osobe koja tek upoznaje svijet", naveo je Fočo.

Azaiza će govoriti na sutrašnjem seminaru "Od Balkana do Gaze: kritička analiza genocida" u Narodnom pozorištu.

Seminar, koji ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, s posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije, organizuje Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans.

Uvodne napomene će dati Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara i dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.

Na seminaru će, pored Motaza Azaize govoriti i Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, David Hearst, glavni urednik portala Midlle East Eye i bivši glavni dopisnik The Guardiana, koji je izvještavao s Balkana za vrijeme 90-ih, te Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Događaj počinje u 17 sati.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.