14.7.2024. 22:36
0
Zabrinjavajuće stanje: U FBiH više od 30.000 djece ugroženo porodičnom situacijom
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Federaciji BiH više od 30.000 djece ugroženo je porodičnom situacijom. Rezultati za 2023. godinu pokazuju zabrinjavajuće stanje socijalne zaštite u ovom entitetu.

U Federaciji BiH postoji 59 centara za socijalni rad i 22 službe socijalne zaštite s ukupno 910 zaposlenih, od kojih je 686 žena. Tokom prošle godine, ovi centri i službe obradili su 247.219 slučajeva, od kojih se 51% odnosi na žene. Najveći broj obrađenih slučajeva zabilježen je u Tuzlanskom kantonu (28,7%), zatim Zeničko-dobojskom, Kantonu Sarajevo, te Srednjobosanskom kantonu.

Korisnicima socijalne zaštite smatraju se sve osobe koje su tokom godine koristile različite oblike i mjere socijalne zaštite. Među punoljetnim korisnicima najviše je onih bez dovoljno prihoda za izdržavanje (113.936 ili 42,3%). Ostale kategorije uključuju osobe sa socijalno-zaštitnim potrebama, osobe sa smetnjama u duševnom ili tjelesnom razvoju, te osobe sa društveno-negativnim ponašanjem ili duševnim bolestima.

Što se tiče maloljetnika, njih 73.932 koristilo je različite mjere socijalne zaštite. Najveća grupa, njih 30.215, je ugrožena porodičnom situacijom. Ova kategorija uključuje djecu bez roditelja, djecu iz materijalno ugroženih porodica, djecu iz porodica s poremećenim odnosima, te djecu razvedenih roditelja.

Također, 1.124 djece u FBiH prima pomoć zbog smetnji u fizičkom i psihičkom razvoju. Među njima, 291 dijete ima psihičke smetnje, 42 su slijepa ili slabovidna, 17 gluhi ili nagluhi, dok 80 ima poremećaje u govoru. Najveći broj djece, njih 635, ima kombinirane smetnje.

Ovi podaci ukazuju na hitnu potrebu za jačanjem socijalne zaštite i podrške za najranjivije kategorije stanovništva u Federaciji BiH. 

(Erna H.) 

FBIHDJECA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.