17.7.2024. 9:03
0
Prvi slom bio unutar Crne Gore: Razjašnjen kolaps elektroenergetskog sistema kada je nestalo struje u BiH, Albaniji...
FOTO: unsplash/ilustracija
Zamračenje na Balkanu 21. juna došlo je nakon isključenja dva nadzemna voda.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E) saopćila je da je kaskadni nestanak struje 21. juna uslijedio usljed prekida na dva nadzemna voda u razmaku od 13 minuta.

Njena ekspertska grupa istražuje incident zbog kojeg su Bosna i Hercegovina, gotovo cijela Albanija i Crna Gora i dijelovi Hrvatske tri sata ostali bez napajanja.

Nakon incidenta sa zamračenjem u jugoistočnom dijelu regiona elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope, ENTSO-E, Agencija Evropske unije za saradnju energetskih regulatora (ACER) i regulatori i operatori prenosnog sistema (TSO) u regionu održali su prvi sastanak njihovog zajedničkog stručnog panela, objavio je Balkans green energy news.

Oni će detaljno istražiti osnovne uzroke incidenta i dati preporuke u konačnom izvještaju, navodi se u saopćenju.

ENTSO-E je preliminarno izložio slijed događaja. 

Dana 21. juna u 12.24 sata, zbog velikog incidenta, tri sata su bez struje ostali Bosna i Hercegovina, gotovo cijela Albanija i Crna Gora i dijelovi Hrvatske. Njihovi prenosni sistemi su pretrpjeli kolaps napona. Ostatak kontinentalne Evrope nije bio značajno pogođen incidentom.
Neposredno prije incidenta, pogođeno područje je uvozilo oko dva GW iz susjednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju preko podmorskog kabla Monita visokonaponske jednosmerne struje (HVDC) između Crne Gore i Italije.

Dva neočekivana isključenja nadzemnih vodova dogodila su se u 12.09 i 12.22.

Odmah nakon drugog isključenja, napon je počeo opadati u širokom području. Dostigao je tako niske nivoe da je uzrokovao dalje niske napone na mnogim linijama. Incident je pokrenuo zaštitne uređaje za isključenje vodova, što je rezultiralo odvajanjem pogođenog područja od elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope. Zahvaćeno područje je i dalje doživljavalo pad napona, kao i pad frekvencije, što je dovelo do nestanka struje.

Prvi slom je bio unutar Crne Gore

U 12.09 sati došlo je do kvara na 400 kV dalekovodu Ribarevine-Podgorica2 u Crnoj Gori zbog kratkog spoja. Povećano je opterećenje nekoliko drugih vodova, bez stvaranja preopterećenja mreže, niti problema napona ili frekvencije.

U 12.22 sata 400 kV dalekovod Zemblak-Kardia između Albanije i Grčke također je prekinut zbog kratkog spoja.

Oba događaja su tako rezultirala incidentom s nekoliko narušavanja stanja sistema u smislu opterećenja linije i napona. Napon u jugoistočnom dijelu kontinentalne Evrope je brzo opao.

U 12.24 po srednjeevropskom vremenu nekoliko linija je prekinuto jedna za drugom. Naponi su i dalje padali na nulu, dok su se s druge strane linije razdvajanja vratili u normalu, objasnio je ENTSO-E.

Mreža 400 kV je obnovljena za manje od tri sata. Napajanje lokalnog opterećenja ubrzo je obnovljeno, dodaje se u preliminarnom izvještaju.

Treba napomenuti da Balkan doživljava ekstremni toplotni talas koji traje skoro tri sedmice. Električni sistem je opterećen porastom potražnje i teškom sušom, usred ograničenih kapaciteta interkonekcije i loših alata za fleksibilnost. Cijene struje su naglo porasle, navodi Balkans green energy news.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.