24.7.2024. 19:15
1
Konaković "opleo" po svojoj nekadašnjoj stranci: Pet zemalja trči, BiH s lancima na nogama, na kojima piše SDA
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) podržao je stav premijera četiri kantona (TK, ZDK, USK i SBK) da daju uslovnu saglasnost na tekst Nacrta Reformske agende, kojeg je potrebno uputiti Evropskoj komisiji na dalju proceduru.

- Smatramo da je Nacrt Reformske agende potrebno što prije usaglasiti i uputiti Evropskoj komisiji, ali da se iz dokumenta ne mogu uklanjati dijelovi koji se odnose na poštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Neprihvatljivim smatramo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz entiteta RS i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom - saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se navodi da udovoljavanje ultimatumima iz entiteta RS ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde, te nekadašnji dugogodišnji član Stranke demokratske akcije, Dino Konaković.

- Nas je SDA danas potpuno izbacila iz utrke. Pet zemalja trči, BiH s lancima na nogama, na kojima piše SDA, stoji. Mi sad moramo uložiti atomsku energiju, izmisliti ne znam kakvu diplomatsku misiju da pokušamo ponovo čelnike EU ubijediti da ne kažnjavaju građane BiH zbog političara poput Bakira Izetbegovića, koji nas je dovoljno ojadio i bez ovoga. Učinićemo sve, pomjerali smo i ranije neke procese koje su oni zakivali, ali ne mogu reći ni da sam optimista, ni da sam pesimista, jer sam u šoku da SDA nešto ovako može uraditi građanima – pojašnjava Konaković u izjavi za Dnevni Avaz.

Na ponovljeno pitanje, je li BiH danas ostala samo bez 70 miliona ili bez milijardu eura podrške na evropskom putu, Konaković potcrtava da je ugrožena cijela milijarda iz Plana rasta pa i više od toga.

- Dokumentom je predviđen veliki broj suštinskih reformi u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, na više mjesta se ističe i borba protiv nepotizma, a to sigurno Izetbegoviću smeta. Koliko je reformi u oblasti energetskog sektora. SNSD je pristao na potpuno usklađivanje naše vanjske politike s politikom EU, a to je nešto oko čega bijemo bitke. Ove i desetine drugih stvari su bacili pod noge. Nisu ugrozili 70 miliona, ugrozili su milijardu, plus integracije u evropsko tržište, nove investicije, radna mjesta i podizanja plata. EU je nama jedini izlaz, a oni su to bacili pod noge, kako bi Izetbegović mogao pokazati da ima moć da u BiH utiče na neku odluku – kaže ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.      

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.