15.8.2024. 19:13
0
Vlada RS: Energoinvest mora plaćati skuplju tarifu za gas
Vlada RS potvrdila je na sjednici održanoj u Banjaluci 15. augusta odluku Regulatorne komisije za energetiku RS (RERS) od 27. juna ove godine, koja se odnosi na cijenu gasa.

To znači da će sarajevska distributivna kompanija "Energoinvest" morati da plati cijenu gasa od 14 maraka (oko 7 eura za kubni metar), ukoliko žele da gas stigne do krajnjih korisnika kojih je u BiH najviše u Sarajevu, oko 77 hiljada, piše Radio Slobodna Evropa.

Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva je vlasnik gasovoda dugog 40-ak kilometara koji prolazi kroz RS, a njime se gasom snabdijeva i Sarajevo.

"Vlada RS konstatuje da je Regulatorna komisija za energetiku RS, postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, donijela rješenje od 27. juna kojim se privrednom društvu Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odobravaju tarife za pristup transportnom sistemu prirodnog gasa", saopšteno je iz Vlade nakon sjednice održane 15. avgusta.

Iz Vlade ističu da su saglasni da se ta tarifa primjenjuje na cijelu 2024. godinu, a entitetsko Ministarstvo energetike i rudarstva, kao i Sarajevo-gas, nadležni su da "o usvojenom zaključku upoznaju naručioca Energoinvest Sarajevo i provedu ostale potrebne aktivnosti radi ponovnog uspostavljanja nesmetanog transporta prirodnog gasa između ugovornih strana".

Cijena od 14 KM je utvrđena prema dogovoru od kraja prošle godine, ali zbog spora oko plaćanja između entitetskih distributivnih kompanija, Energoinvesta iz Federacije BiH i Sarajevo-gasa iz RS, dotok gasa korisnicima je bio prekinut od podneva 13. augusta do 14. augusta ujutru.

Početkom godine, Energoinvest, gasni distributer u FBiH je prihvatio poskupljenje gasa, ali da ga do 30. juna odobri RERS – a da će se u suprotnom vratiti na cijenu iz 2022. godine.

Iz Energoinvesta su za RSE ranije istakli da im kompanija iz Istočnog Sarajeva nije dostavila saglasnost RERS.

Rok da dostave tu saglasnost, dodaju, bio je do polovine ove godine.

Ističu i da je dva puta direktor Sarajevo-gas Istočno Sarajevo povećavao cijenu gasa bez saglasnosti regulatora iz RS-a.

Prvi put na 11 maraka, pa onda na 14 maraka, ranije je za RSE rekao direktor Energoinvesta, Mirza Ustamujić.

Posljednja regulisana cijena za period do 1. januara 2025. godine, 7.20 maraka po metru kubnom gasa.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.