20.8.2024. 17:12
0
Tema razgovora direktora CIA-e Williama Burnsa u Sarajevu bio i Dodikov secesionizam
Razlog posjete direktora CIA-e Williama Burnsa Sarajevu jeste razgovor, između ostalog, i o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika RS Milorada Dodika i Vlade RS, izjavio je za RSE zvaničnik Vlade SAD-a.

"Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne o Hercegovine", rečeno je iz Vlade SAD-a o posjeti.

Direktor CIA-e William Burns stigao je danas u posjetu Sarajevu, gdje se susreo s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Almirom Džuvom.

Džuvo je za RSE rekao da je "riječ o posjeti koja je dogovorena ranije, kao i da je Burns iskazao podršku u saradnji agencija, ali i državi Bosni i Hercegovini".

Burns se sastao i s članovima Predsjedništva BiH, kao i s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Burns, nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji, centralna je figura u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena, jer je i član Predsjedničkog kabineta Bijele kuće.

Na poziciju direktora CIA-e imenovao ga je predsjednik Biden u januaru 2021. godine.

Burns je položio zakletvu kao direktor CIA-e u martu 2021., čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora. Biden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023. godine.

Burns je služio šest predsjednika i administracija (obje stranke) tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obavještajnim službama. On je tek drugi diplomata u historiji koji je postao zamjenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Jordanu.

Nakon penzionisanja iz diplomatske službe krajem 2014. godine, Burns je bio predsjednik Carnegiejeve zadužbine za međunarodni mir.

Diplomirao je historiju na Univerzitetu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oxford.

Bivši direktor CIA-e John Brennan posljednji put Sarajevo je posjetio 2016. godine.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.