28.8.2024. 15:35
0
Helez o padu helikoptera OS BiH: Sve se desilo u 40 sekundi, brzo su reagovali drugi vojnici
FOTO: Raport
Ministar odbrane BiH Zukan Helez stigao je danas u Buturović Polje gdje se u prijepodnevnim satima u Jablaničko jezero srušio helikopter Oružanih snaga BiH. Tom prilikom ministar Helez se obratio medijima.

Istakao je da se helikopter srušio uoči sutrašnje redovne vježbe, zakačivši žicu dalekovoda.

"Presjekao je dvije žice, a treća ga je oborila i pao je u vodu. Na svu sreću, brzom reakcijom i pilota, sva četiri člana posade, njihovom staloženom i smirenom reakcijom, kao i iz Civilne zaštite Konjic te pripadnika Oružanih snaga koji su čamcima pristigli, sve to dešavalo 40 sekundi. Da je koja sekunda kasnije bila, pitanje je šta bi se desilo. Ponavljam, na svu sreću, nama je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava", rekao je Helez.

Rekao je da slijedi procedura vađenja ovog helikoptera te da su na mjestu događaja kantonalna tužiteljica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i državni tužilac Tužilaštva BiH.

Dodao je da će nakon kompletnog uviđaja MO BiH poduzeti određene radnje u skladu sa Ustavom i zakonom.

Kazao je i da su već dobili ponudu za pomoć iz drugih država.

"Moram da naglasim već su iz svijeta zvali i za pomoć, od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Turske i brojnih drugih država izrazili su želju da nam pomognu. Naravno to je odgovor na ono što su i Oružane snage radile u proteklom periodu", kazao je ministar.

Nije mogao odgovoriti kada će helikopter tačno biti izvučen iz vode jer tome prethode sve neophodne mjere i radnje.

"Tužilac mora prvo pripremiti izvještaj, mi imamo svoju ekipu stručnjaka koja će to procijeniti. Helikopter se natopio vjerovatno vodom i sad je puno teži, otprilike oko 10 tona i kad se sve to završi vidjet ćemo na koji način. Već su se ponudili iz NATO saveza u Bosni i Hercegovini za pomoć, ponudili su, također, iz EUFOR-a, general Sticz, a vidjet ćemo, postoji i varijanta da se na brani zaustavi voda, pa da se izvuče helikopter i tek onda ćemo utvrditi pravo stanje", izjavio je Helez.

Na pitanje jesu li sada ostala samo dva helikoptera koja su u Banjoj Luci, Helez je kazao da je ostalo 10 helikoptera.

"Mi imamo ukupno 11 helikoptera i stvarno mi nije jasno zašto tolika negativna priča da nemamo helikoptera. Sve je potpisano, platili smo, još pet helikoptera treba da vežemo, imat ćemo 16 helikoptera, šest za gašenje požara", rekao je Helez.

On se iz Buturović Polja zaputio u bolnicu Konjic da posjeti helikoptersku posadu za koju je, kako je kazao, ljekar naveo da će biti otpušteni na kućno liječenje.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.