3.9.2024. 11:57
0
Ubistvo sarajevskih policajaca: Macan ispričao šta se desilo kobne noći na Alipašinom Polju
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. na Alipašinom Polju.

Na današnjem ročištu pročitan je iskaz svjedoka Nedima Koldže koji je dao 1. novembra 2018. godine. Koldžo je kobnu noć radio treću smjenu distribucije novina kada je uočio vozilo tamne boje marke range rover koje je skrenulo prema Dobrinji 3, a iza dva policijska auta.

Zatim je uočio još jedno prema Lukavici. Na pitanje da li je vidio lica ljudi u automobilu, svjedok je u iskazu naveo da nije zbog velike brzine. Također nije vidio ni koliko osoba se nalazilo u automobilu. Naveo je i da nije čuo pucnjavu.

Na današnjem ročištu saslušan je i optuženi Aleksandar Macan koji je ispričao šta se desilo kobne noći, ali i nakon toga. Macan je na početku istakao kako se opredijelio za branjenje istinom, te kako je do sada dao četiri izjave na okolnosti događaja.

Ispričao je i da nije tražio nagodbu, te kako je prijećeno njegovoj porodici, ali da se osjeća sigurno u pritvorskoj jedinici. Na početku se osvrnuo kako je prije predaje boravio na Palama godinu, te kako je u novembru 2019. godine pozvan da da izjavu u svojstvu svjedoka.

Istakao je da je ispitivanje trajalo sedam sati, ali da zbog straha nije mogao ništa reći. Nakon toga je otišao u inostranstvo dok se sve ne smiri. Prvo je boravio u Beogradu, zatim u Španiji.

Macan je dodao da se u Bosnu i Hercegovinu vratio kada je vidio u novinama da ga traže. Posebno ga je zgrozilo kada je vidio i fotografiju svog dvogodišnjeg djeteta u novinama. U Beogradu je nazvao advokata Duška Tomića kako bi se predao.

Došao je u Bijeljinu, a ispričao je i da mu je advokat ponudio da prespava kod njega.

- Nisam pucao, nisam ubio. Sve drugo prihvatam - kazao je Macan.

Nakon toga je s advokatom otišao na mjesto događaja i opisao sve detaljno, zatim u Tužilaštvo gdje se predao i gdje je lišen slobode. Na pitanje da li je tražio protivslugu, Macan je odgovorio kako je samo tražio pravedan sud. Na pitanje o prvooptuženom, Macan je kratko odgovorio:
- Ni do dan-danas nije rekao ništa - kazao je.

Dodao je i da je trećeoptuženi bio u bjekstvu zbog drugih okolnosti, te kako ga je vidio svega par puta, a čuli su se tek kada je boravio u Španiji.

Na pitanje Duška Tomića o presudi Marku Trifkoviću, Macan je potvrdio djelo iz tačke 1, dok je za tačku 2 tvrdio da je sastavljena iz njegove izjave.

Zatim je potvrdio tačku 3 koja je u vezi s kobnim događajem. Macan je ispričao hronologiju događaja kobne noći.

- Dogovorili smo se da odemo u Sarajevo da nađemo neko auto da ga krademo - započeo je Macan.

Istakao je kako su u početku našli audi A6, njemačkih registarskih oznaka, ali ga nisu uspjeli upaliti.

Dan kasnije su otišli opet, ali ih je policija identifikovala. Macan je dodao i da nisu imali namjeru nikoga da povrijede. Dodao je i da su treći dan otišli na Alipašino Polje gdje su pronašli golf 6, stranih registarskih oznaka prekoputa Mercatora te ga probali upaliti.

Ispričao je i kako je svako od njih trojice imao zadatke prilikom krađe. Macan tvrdi da su u međuvremenu odlučili da pomjere auto jer je blizu policija. Nastavili su dalje 800 metara prema Bingu, a zatim su stali.

Macan je pričao kako je bio u golfu 6 te skidao sat i procesor kako bi ga upalili kada je u datom momentu čuo rafale. Ispričao je i kako je glavom udario u volan jer je mislio da neko puca na njega. U tom momentu, tvrdi optuženi, ostavio je DNK.

Pitao je: "Šta se desilo".

- Pucali su na mene policajci, pa sam ja uzvratio na njih - kazao je u tom trenutku Sava Marinković, tvrdi Macan.

Dalje navodi da je ostavio vrata otvorena te kako mu nije jasno kako su tokom uviđaja zatečena zatvorena, ali i da na autu ništa nije bilo oštećeno osim sata i procesora koje su skidali kako bi upalili.

Dodao je i da je hauba bila otvorena, ali drugo auto upaljeno kako bi lakše pobjegli. Navodi da su dalje nastavili prema Lukavici, zatim na Pale gdje su se razdvojili, te da je on otišao pješke kući. Ispričao je i kada su uklonili pušku.

Prema navodima Macana, našli su se par dana kasnije da unište puškomitraljez i auto. Sava je rastavio pušku, dok su on i Trifković automobil.

Dijelove su razbacali po šumi i kontejnerima kod vikendice u Kočeviku koja je u vlasništvu babe od njegove supruge. Macan je istakao i da je Sava bio paničan, dok je njemu prioritet bilo da se riješe vozila.

Istakao je da je Sava zakopao pušku zajedno s čahurama koje su skupili iz automobila i predali. Na pitanje advokata Tomića, da li je tačno da je Sava Marinković kazao njegovom ocu: "Pazi, iz ove puške je pucano na policajce", Macan je potvrdno odgovorio.

Dodao je i da nije vidio kada je pucano i da i danas razmišlja kako je policija došla na kobno mjesto. Odbrana prvooptuženog je tražila da ispita svjedoka na narednom ročištu, s obzirom na to da je ovo peta varijanta događaja koju je ispričao Aleksandar Macan.

Optuženi Sava Marinković je rekao i kako će imati za Macana više od 300 pitanja, te da im je potrebno vrijeme. Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana, kazao je i kako je presuda Trifkoviću promijenila mnoge stvari.

Naredno ročište je zakazano za 23. septembar.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.