5.9.2024. 15:25
0
Lendo: Plenkovićeve izjave zlonamjerne, presude Evropskog suda su pravni autoritet demokratske tranzicije
Izjave premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, kojima je doveo u pitanje pravnu valjanost presuda Evropskog suda za ljudska prava ne samo da su netačne već su i zlonamjerne, te ozbiljno štete njegovom ličnom kredibilitetu i kredibilitetu funkcije koju obnaša, kazao je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

On podsjeća Plenkovića da je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda integralni dio Dejtonskog sporazuma, da se ona kao takva neposredno primjenjuje i da u normativnoj hijerarhiji ima prednost ispred drugih pravnih propisa u Bosni i Hercegovini.

"Okolnosti kršenja prava garantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u grupi predmeta „Sejdić i Finci“ nisu „fabricirane“, kako to pogrešno tvrdi premijer Plenković, već se radi o povredama koje su utvrđene autoritetom pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Presude Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta „Sejdić i Finci“ i presuda „Kovačević“, nisu, kako premijer Plenković iznova pogrešno tvrdi, „političko sredstvo“, već su pravna, intelektualna i društvena podloga procesu otklanjanja svih oblika diskriminacije iz ustavnog i političkog sistema i uvođenja u jednaka prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Plenković u svojstvu premijera države koja je između ostaloga, punopravna članica Evropske unije, Vijeća Evrope i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ima obavezu da vlastitim autoritetom, posebno u državama u kojim je gost, promoviše vladavinu prava i pravnu sigurnost, načela koja su izdignuta na nivo osnovnih vrijednosti Evropske unije, promoviše i podržava rad Evropskog suda za ljudska prava i istrajava na provođenju i poštovanju njegovih presuda u svim državama.

Neprihvatljivo je i neumjesno da premijer države članice Evropske unije preispituje i osporava pravnu valjanost presuda Evropskog suda za ljudska prava jer time ne samo da unosi pravnu nesigurnost u Bosnu i Hercegovinu već derogira principe na kojima počiva Evropska unija", poručio je Lendo.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.