10.9.2024. 18:07
0
Savjetnica Milorada Dodika kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske
Aurora Weiss, novinarka koja radi kao savjetnica u kabinetu predsjednika manjeg bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, najavila je svoju kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Weiss će održati konferenciju za medije 11. septembra 2024. s početkom u 11 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, gdje će predstaviti svoju viziju budućnosti Hrvatske.

U pozivu za medije Aurore Weiss piše da ona "stoji kao vrhunska figura u novinarstvu (UN reporter, BBC investigative, Balkanska istraživačka mreža BIRN, Indepthnews, Kleine Zeitung, Večernji list, 24 sata...)".

- Weiss je vrhunska figura i u međunarodnim odnosima i diplomatiji širom srednje i jugoistočne Evrope. S karijerom dugom preko 20 godina, Weiss je dala značajan doprinos u mnogim sektorima, od medija i komunikacija do međunarodnih odnosa i zagovaranja ljudskih prava.

Njeno opsežno obrazovanje, uključujući novinarstvo te studije na Diplomatskoj akademiji u Beču i angažman u Ujedinjenim narodima i OESS-u, osposobilo ju je za rješavanje složenih globalnih pitanja.

Nedavno je preuzela ulogu savjetnice za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Ovo imenovanje naglašava njenu stručnost u snalaženju u složenosti međunarodne diplomatije i sigurnosti u regiji i na globalnoj razini - stoji u pozivu za presicu.

Kako pišu hrvatski mediji, u pozivu za predstavljanje kandidature, navodi se i da je Weiss zastupala i žrtve nuklearnog oružja u Ujedinjenim narodima.

- Članica je radne skupine Partnership for Peace (PfP) od NATO-a. Također posjeduje certifikat od strane Centra za studiranje političkog Islama (CSPII) na temu "Politički utjecaj islamske doktrine na neislamsko društvo". 2015. godine je boravila na mirovnoj misiji u Izraelu - navodi se. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.