10.9.2024. 21:28
0
Viroza i stomačne tegobe haraju Sarajevom: Iz Hitne pomoći otkrili da li je voda uzrok toga
U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ovih dana javljaju se građani sa gastroenterološkim tegobama, a simptomi su povraćanje, proljev, povišena temperatura, piše Faktor.

Najčešći uzročnik su viroze, odnosno enteroviroze koje su, prema riječima dr. Nejre Jonuz-Gušić, specijaliste urgentne medicine, uobičajne tokom ljetnih mjeseci i u periodu prelaska iz ljeta u jesen.

- Dio tih viroza nastaju u našoj zemlji, a dio dolaze iz sa putnicima iz drugih zemalja. Prenose se kapljičnim putem, dakle lako. Virus se na određenim predmetima zadržava i do 24 sata, i to je razlog što se brzo šire i što cijele porodice budu zaražene - navodi Jonuz-Gušić.
Kod svih viroza osnova prevencije je, dodaje doktorica, higijena.

- Pranje ruku, lica, voća i povrća kojeg konzumirate, te redovno čišćenje prostora i površina u kojem boravite - navodi Jonuz-Gušić.

Iako jedan dio građana za enetroviroze krive vodu koju konzumiraju sa česme nakon redukcija, iz Hitne pomoći naglašavaju da se to nikako ne može dovesti u vezu jer Zavod za javno zdravstvo KS redovno vrši testiranja vode na zdravstvenu ispravnost.

- Nije prvi put da imamo redukcije vode u KS, ali sve bakteriološke analize do sada nisu pokazale da je voda štetna, odnosno zaražena - istakla je.

Iako je većina populacije sa olakšanjem dočekala zahlađenje, prema riječima Jonuz-Gušić, ovo vrijeme ne prija svima.

- Promjene vremena najteže podnose oni sa neurološkim oboljenjima, jer osjećaju vrtoglavicu, trnjenje, nesigurnost pri hodu, a loše se osjećaju i kardiovaskularni bolesnici te oni sa respiratornim tegobama. Savjet je redovno uzimati terapiju, priuštiti sebi dovoljno odmora, zdravo se hraniti, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja ništa ne raditio na svoju ruku, nego otići kod ljekara - kazala je Jonuz-Gušić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.