11.9.2024. 9:38
0
Duraković: “Bošnjačka djeca neće učiti iz udžbenika koji veličaju Karadžića!i”
FOTO: FTV
Bošnjačka djeca neće pohađati tu školu gdje će se u udžbenicima historije RS-a izučavati da je Karadžić pjesnik i psihijatar. Kompromisa o historijskim činjenicama i istini nema poručio je u intervjuu za Mrežu na FTV-u Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a.

Na pitanje šta takozvani stvaraoci RS-a, vlastodršci RS-a i negatori genocida hoće, tj. šta to nude novim generacijama u novom nastavnom planu, Duraković naglašava da oni hoće da legaliziraju ono što je započeto 90-ih.

"Moramo biti iskreni i reći da sva politika koju svjedočimo od kraja rata do danas je ustvari rušilačka politika negiranja države Bosne i Hercegovine, prikazivanje države BiH nemogućom državom. I evo, iako smo na političkoj sceni mogli gledati tu zapaljivu retoriku, kako je mi famozno zovemo, bojim se da je ovo sada pokušaj da se kroz obrazovni sistem nametne jedan politički narativ koji bi nove generacije prihvatile i u konačnici u sasvim normalnom ambijentu, tako što će svi oni koji ne misle tako napustiti te prostore, a ostat će oni koji će shvatiti da ustvari država BiH i nije država, da je ustvari Republika Srpska država i da će oni raditi na finalnoj realizaciji plana o secesiji. Ako vi imate udžbenik devetog razreda… I ranije, i prije ovog dopunskog izučavanja, negirana je država. Ovdje se traži kompromis oko istine. I to je jako zabrinjavajuće za sva civilizirana društva", poručio je Duraković.

Dodaje da čak i stavovi iz nekih međunarodnih organizacija su bili - pa postoji, kaže, neki međusobni kompromis i dogovor da se, navodno, u nastavnim planovima na prostoru Federacije izučavaju slične teme.

"Ako je kompromis - istina da se ljudi koji su presuđeni za ratne zločince kompromisno oko neke istine kao dogovaraju, onda je to problem da vidimo ko je to ustvari dogovarao i zašto je to tako i zašto se malo o ovome govori, gdje vi od vlasti djece stvarate mrzitelje drugog i drugačije", navodi.

Ko su historičari koji pišu takvu historiju?

"To su historičari koji treba krivično goniti za to. Vidio sam da je neko već pokrenuo neke krivične prijave. Sigurno ću se i ja time pozabaviti. Dakle, vi iskrivljujete istinu. Čuo sam da tužilaštvo kaže da nisu nadležni za to. Pa ko je nadležan? Onda mi mislimo da je to visoki predstavnik, a onda nam iz međunarodne zajednice kažu - iscrpite pravne mehanizme unutar države. Dakle, vi ne znate ko je više ovdje nadležan", naveo je, između ostalog Duraković.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.