13.9.2024. 12:49
0
Lendo: Optužbama da SDA dijeli državu pokušava se sakriti dubioza u koju nas vodi aktuelna vlast
Izjava potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića o namjeri SDA da pravi "islamsku republiku" na 22 posto teritorija Bosne i Hercegovine je zlonamjerna optužba koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje i koja neodoljivo podsjeća na propagandu koju već godinama šire centri iz kojih potječu velikodržavni projekti, stoji u reakciji potpredsjednika FBiH Refika Lende.

"SDA nije pristajala na podjelu Bosne i Hercegovine u najtežim okolnostima po ovu državu, u jeku agresije i provođenja udruženih zločinačkih poduhvata, a optužbe da to pokušava danas neće sakriti činjenicu da su za podjelu države i etničku segregaciju nakon rata najviše doprinijeli oni koji su glasali za Zakon o prebivalištu. To nije bila SDA.

Žao mi je što je javnost ostala uskraćena za pravovremeni stav kolege Stojanovića o izjavi predsjednice FBiH Lidije Bradare prema kojem entitetsko preduzeće BH Gas nema nadležnost na teritorijama u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo. U jučer saopćenom stavu, kolega Stojanović, umjesto da jasno i nedvosmisleno osudi Bradarinu skandaloznu izjavu, on je koristi da izvan konteksta predstavi navodne izjave predsjednika Bakira Izetbegovića.

U svojstvu generala Armije Republike Bosne i Hercegovine sa ponosom ističem multietnički karakter Armije i svjedočim iskazanoj hrabrosti i nesalomljivoj snazi volje svih njenih pripadnika da se država od agresije odbrani i da se steknu uslovi za realizaciju vizije, rahmetli prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Njegova je vizija bila izgradnja moderne, demokratske i na građanskom principu uređene države, svih njenih građana i naroda.

Kolega Stojanović u svojstvu vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, može da svjedoči i na okolnosti da nikada i niko nije kazao da se bori za “islamsku republiku” već za Republiku Bosnu i Hercegovine, te se može sjetiti i izjava rahmetli prvog predsjednika Alije Izetbegovića čija je politička poruka bila da budemo i Bošnjaci i Hrvati i Srbi ali da ipak budemo malo više Bosanci.

Da SDA nikada nije pravila "islamsku republiku" najbolje može posvjedočiti kolega Stojanović, koji se ne može požaliti da je na bilo koji način bio diskriminisan. Čak naprotiv, promijenio je niz radnih mjesta u javnom sektoru o kojima su mnogi Bošnjaci mogli samo maštati.

Umjesto neutemeljenih optužbi o podjeli Bosne i Hercegovine, svima nama koji obnašamo funkcije u institucijama vlasti bi bilo mnogo svrsishodnije da razgovaramo o stvarnim problemima, poput enormnih zaduženja Vlade FBiH, koja već u prvih devet mjeseci ove godine dostižu 670 miliona KM, dugovima javnih preduzeća ili problemima sa penzionim fondom", poručio je Lendo.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.