13.9.2024. 19:15
4
Ovo su imovinski kartoni kandidata za načelnike u Sarajevu i BiH: Među njima ima i milionera
U utrci za 142 pozicije (grado)načelnika na predstojećim lokalnim izborima naći će se ukupno 386 kandidata.

Među njima su i dugogodišnji i novi kadrovi, oni koji su ostali vjerni jednoj stranci, ali i oni koji su mijenjali stranački dres, a, prema raspoloživim podacima o prihodima i imovini, za pozicije se bore i milioneri i oni koji nisu imali puno posla prilikom popunjavanja imovinskih kartona, prenosi Dnevni Avaz.

S obzirom na to da se imovinski kartoni CIK-u dostavljaju na početku i na kraju mandata, podaci još nisu ažurirani. 

Na lokalnim izborima 2020. godine aktuelni načelnik Općine Centar i kandidat trojke za novi mandat Srđan Mandić prijavio je godišnje prihode u iznosu od 27.808 KM. 

Godišnji prihodi njegovog protukandidata Dennisa Gratza iznosili su 67.400 KM. Gratz posjeduje stan od 86 kvadratnih metara, vrijedan 150.000 KM, te VW Tiguan od 30.000 KM.

Aktuelna gradonačelnica Sarajeva i kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva Benjamina Karić (SDP) i njen protukandidat Nedžad Koldžo (Naprijed) nemaju prijavljene imovinske kartone u bazi CIK-a. 

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, ažuriranim u maju 2023., Koldžo i članovi njegove porodice posjeduju kuću i dva stana u Sarajevu, te više zemljišnih parcela u Sarajevu i na Palama.

Načelnik Novog Grada i kandidat SBiH Semir Efendić, prema posljednjim podacima iz baze CIK-a, na ime plaće i naknada godišnje inkasira 42.175 KM. 

Vlasnik je stana u vrijednosti od 132.277 KM i automobila Seat Leon od 5.000 KM. Njegov protukandidat iz trojke Mirza Selimbegović imao je prijavljene godišnje prihode od 18.875 KM, a podaci o imovini nisu prijavljeni ili je nema, prenosi Dnevni Avaz.

Prema imovinskom kartonu iz januara ove godine, načelnik i ponovni kandidat SDP-a u Starom Gradu Irfan Čengić, na ime plaće, naknade, honorara i po drugom osnovu, godišnje zarađuje 59.585 KM, dok imovine u vrijednosti većoj od 5.000 KM nema. Njegovog protukandidata Dženana Selimbegovića (SDA) nema u evidencijama CIK-a i CIN-a.

Kandidat za načelnika Vogošće Migdad Hasanović (SDA) nema ni kuću, ni stan, već plaću i honorar u ukupnom godišnjem iznosu od 36.000 KM, te automobil vrijedan 11.000 KM. Njegov protukandidat Fuad Abaspahić iz trojke u junu prošle godine prijavio je mjesečne prihode po osnovu plaće, naknade i dobiti od imovine u ukupnom iznosu od 3.550 KM, poslovni prostor vrijedan 100.000 KM, zemljište od 70.000 KM.

Kandidat za načelnika Ilidže Nermin Muzur (trojka) godišnje zarađuje 42.000 KM, živi u kući svojih roditelja, a od imovine posjeduje Mercedes vrijedan 50.000 KM, dok Samir Lokvančić, kandidat SDA, nema dostavljenih podataka o prihodima i imovini, prenosi Dnevni Avaz.

Kandidat SDA za načelnika Hadžića Eldar Čomor godišnje zarađuje oko 45.000 KM, a posjeduje kuću, njivu i Passat VI, čija je ukupna vrijednost 144.500 KM.

Kandidat SDA za načelnika Trnova Ibro Berilo, koji kampanju provodi u pritvoru, CIK-u je prijavio godišnja primanja od 61.621 KM, kuću i zemljište u vrijednosti od 750.000, 20.000 KM na računu, te drugu imovinu koja košta 140.000 KM. 

S druge strane, CIN objavljuje dugu listu kuća, štala i zemljišnih parcela u Trnovu, Sarajevu i na Ilidži, čiji su vlasnici Berilo i članovi njegove porodice, a čija je ukupna vrijednost viša od 1,7 miliona KM.

Predsjednik BHI - KF Fuad Kasumović ponovo je kandidat za gradonačelnika Zenice. U svom posljednjem imovinskom kartonu iz januara 2021. CIK-u je dostavio podatke o godišnjoj plaći u iznosu od 42.000 KM i imovini vrijednoj 2,1 milion KM.

Kasumovićev protukandidat Almir Babajić (SDP) prijavio je godišnju plaću i naknade od 24.000 KM, stan vrijedan 80.000 KM, automobil Golf od 14.700 KM, dok je stan u kojem živi njegova porodica prijavljen na ime supruge i košta 120.000 KM. Za kandidata SDA Spahiju Kozlića podaci o imovini nisu dostupni, prenosi Dnevni Avaz.

U svom imovinskom kartonu kandidat za gradonačelnika Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) prijavio je samo mjesečne prihode u iznosu od 2.863 KM, bez podataka o imovini. Vlado Đajić (SNSD) dostavio je podatke o godišnjim prihodima od 180.000 KM. Jelena Trivić (Narodni front) nema dostavljen imovinski karton.

Gradonačelnik Mostara bira se indirektno, glasovima vijećnika, a prema trenutnim informacijama, u ovoj utrci mogli bi se naći aktuelni gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH) i Đani Rahimić (Koalicija za Mostar). 

U posljednjem Kordićevom imovinskom kartonu navedene su godišnja plaća od 78.039 KM, te imovina u vrijednosti od 550.000 KM.

Đemal Memagić nema protukandidata u utrci za načelnika Olova. Ovaj uspješni privrednik, osnivač kompanije "Alma Ras“, na čelu općine je od 2012. i vjerovatno je jedan od najbogatijih kandidata na predstojećim izborima. Prema dostupnim podacima, Memagić za godinu inkasira blizu 960.000 KM, prenosi Dnevni Avaz.

(Sead M.)

 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.