14.9.2024. 22:04
1
Konaković u Tešnju o budućnosti PIO fonda: Nužan je snažan ekonomski rast, a njega nema bez političke stabilnost
Skupom u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju predsjednik Naroda i Pravde okončao je posjetu Žepču, Zavidovićima i Tešnju. Narod i Pravde u Žepču, Zavidovićima i Tešnju ima snažne liste za općinska, odnosno gradska, vijeća u ove tri općine. Na tribini u Zavidovićima prisutnima su se obratili predsjednik Gradskog odbora Naroda i Pravde Zavidovići i nosilac liste Admir Fojnica, kandidatkinja Amira Sušić i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

 „Moram reći da sam ponosan što sam nosilac liste mladih i obrazovanih ljudi. Ima i onih koji su prvi puta u politici, prvi puta na nekoj od listi i drago mi je da su izabrali da to bude Narod i Pravda. Svakako da ima i onih koji iza sebe imaju veliko iskustvo i mogu dati veliki doprinos u realizaciji naše platforme“, kazao je Fojnica. 

On je rekao i da će Narod i Pravda u Zavidovićima za načelnika podržati kandidata SDP-a Benjamina Sinanovića koji je prisustvovao skupu. Fojnica je ukratko predstavio inicijative i rad vijećnika Naroda i Pravde koji su svojim angažmanom u Gradskom vijeću Zavidovića bili glas običnih ljudi, od vlasti zahtijevali da rješavaju konkretne probleme i konstruktivnim pristupom osigurali provođenje nekoliko važnih projekata u više mjesnih zajednica. 

Dobrodošlicu gostima na tribinu Naroda i Pravde u Tešnju poželio je Admir Rahmanović, predsjednik Općinskog odbora NiP-a Tešanj. On je u svom obraćanju ukazao da Tešanj, iako se predstavlja kao uspješna lokalna zajednica, već godinama ima problem sa manjkom pitke vode što je posebno do izražaja došlo ove godine. Mesud Ajanović, nosilac liste za Općinsko vijeće Tešanj, pojasnio je da su u svom programu ponudili konkretnu viziju daljnjeg razvoja Tešnja kao i konkretne projekte koji bi poboljšali ukupni ambijent za život svih stanovnika. 

“Koncentracija moći u rukama jednog čovjeka i jedne stranke je toliko opasna da se to ne može mjeriti ničim. Mi u Tešnju imamo načelnika koji je na toj funkciji već 12 godina, moć u čitavoj općini je u njegovim rukama. Umjesto da vijeće bude nadređeno načelniku, vi imate obrnutu situaciju. Vijećnici SDA i njihovi sateliti, njih bar 10, ja ne znam da li su uputili ijednu ideju ili inicijativu. Ono što kaže načelnik to se tako i uradi. To je opasno jer guši zdrave ideje, posebno one koje dolaze od mladih. Neko treba da sasluša te ideje i prihvati one koje su dobre. Ali kad imate takvu moć vi ne slušate nikog osim sebe“, kazao je Ajanović. 

 Predsjednik Naroda i Pravde govorio je o važnosti ekonomskog napretka za koji je uvjet politička stabilnost. Broj penzionera uskoro bi mogao prestići broj radnika, a za nekoliko godina trebat će duplo veći iznos za isplatu penzija. 

“Mi smo rekorderi svijeta po odlasku mladih. 170.000 mladih u jednoj godini dobije radne dozvole u zemljama zapada. Zatekli smo zemlju sa najnižom stopom novorođene djece. Naša je zemlja na zadnjem mjestu, stopa rađanja je samo 1.3. To su zastrašujući podaci i tu smo došli jer političari glasove osvajaju populizmom a ne konkretnim rješenjima. Za osam godina penzioni fond će biti duplo veći, danas je to 3.2 milijarde maraka, a Vlada FBiH već dotura pare da se isplate penzije. Ako naša ekonomija ne uspije ispratiti potrebe penzionog fonda meni i mojoj generaciji nema penzija, a ni onima poslije nas. Eksplodirat će. Jedini način da to spriječimo jeste da imamo ekonomski rast od najmanje tri posto godišnje. I zato su nam važne evropske integracije, one donose investicije, radna mjesta, stabilnost, integrišemo se u jedno ogromno tržište. Ta Evropa nije uvijek bila korektna prema nama, mi smo to osjetili na svojim kožama, ali sad imamo jednu dobru i fer ponudu. Oni nam na sto stavljaju 2 milijarde KM za rast i integraciju u evropsko tržište. To će značiti da će ovdje doći ljudi sa raznih strana jer će moći investirati u srce Evropske unije“, kazao je Konaković dodavši da je budućnost, demografska i svaka druga, razlog zašto je spreman sjesti i pokušati dogovorati reforme sa onima s kojima se ne bi volio ni slučajno naći u istom autobusu. 

On je pohvalio liste Naroda i Pravde u Žepču, Zavidovićima i Tešnju istaknuvši da se radi o ljudima koji su u svojim zajednicama prepoznati kao čestiti i stručni, kao pokretači različitih akcija za dobrobit svojih naselja i gradova, saopćeno je iz NiP-a.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.