6.10.2024. 19:15
0
HDZ, SDA i SNSD već mogu proglasiti pobjedu u ovim općinama
FOTO: N1
Iako su birališta tek zatvorena, poznati su pobjednici izbora u 11 općina i gradova. HDZ BiH već može proglasiti pobjedu u pet, a SDA i SNSD u po tri lokalne zajednice, budući da je u njima bio samo po jedan kandidat za načelnika, odnosno gradonačelnika.

Tako je Vedran Markotić (HDZ BiH) ponovno izabran za gradonačelnika Ljubuškog, a njegove stranačke kolege Ante Begić i Dragan Jurković reizabrani su za načelnike Posušja, odnosno Neuma. Još jedan mandat dobio je također HDZ-ov kandidat Andrija Šimunović u Ravnom. Prvi mandat načelnika osvojio je Danko Jurić (HDZ BiH) u Kupresu. Zbog razornih poplava odgođeni su izbori u Kreševu, ali i tamo će izvjesno pobijediti HDZ-ov Boris Marić, jer je jedini kandidat za načelnika ove srednjobosanske općine.

SDA također može već sad proglasiti pobjedu u Olovu, gdje je po još jedan načelnički mandat išao Đemal Memagić. Tajib Muminović u Teočaku i Mersudin Nanić u Bužimu, obojica iz SDA, također su pobjednici izbora, jer nisu imali protukandidata.

U istoj poziciji je i SNSD, koji je jedini imao kandidate za načelnike Istočnog Novog Sarajeva (Jovan Katić), Trnova (Miroslav Bjelica) i Laktaša (Miroslav Bojić).

U Bosni i Hercegovini u 19 sati zatvorena je većina birališta na Lokalnim izborima te sada slijedi prebrojavanje glasova.

Pravo glasa na ovim lokalim izborima imala su 3.400.204 birača, od čega je 44.789 građana registrirano da glasaju izvan Bosne i Hercegovine.

Lokalni izbori nisu održani u općinama koje su pogođene poplavama, Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Fojnici i Kreševu.

Odziv birača do 15 sati iznosio je 34,98 posto.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine večeras će u 12 sati saopćiti preliminarne rezultate.

Kao i do sada rezultati će biti poznati i ranije jer će ih saopćavati same stranke kako informacije o broju glasova budu pristizale sa terena.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.