7.10.2024. 12:49
1
SDA blok ili "Trojka": Ko je osvojio najviše glasova u Kantonu Sarajevo
Kada bi se, prema aktuelnim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, koji još nisu do kraja potpuni, prebrojali svi glasovi kandidata Trojke (SDP, NiP, NS) i SDA bloka (SDA, DF, SBiH) za načelnike i općinska vijeća u Kantonu Sarajevo došlo bi se do zaključka da je SDA blok pobijedio na lokalnim izborima u ovom kantonu.

Naime, SDA blok je, prema računici koju je napravio portal Fokus, u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Trnovo i Ilijaš dobio 139.149 glasova, a Trojka 125.429 glasova.

No, to je tek zbir svih glasova. Gledajući po pojedinim općinama Trojka je, kada je riječ o načelnicima odnijela ubjedljivu pobjedu. I to u Starom Gradu (Irfan Čengić – SDP), Centru (Srđan Mandić – NS), Novom Sarajevu (Benjamina Karić – SDP), Ilidži (Nermin Muzur – NiP), Ilijašu (Amar Dovadžija – NIP).

SDA blok je dobio načelnike tek u četiri općine i to u Novom Gradu (Semir Efendić – SBiH), Trnovu (Ibro Berilo – SDA), Hadžićima (Eldar Čomor – SDA) te u Vogošći (Migdad Hasanović – SDA).

U Ilijašu gdje je kao načelnik pobijedio Dovadžija (NiP) vodeća stranka u Općinskom vijeću (OV) je SDA i ima 3638 glasova. S DF-ovm i SBiH u OV imaju 4351 glasa, dok Trojka u ovom vijeću ima ukupno 4015 glasova.

U OV Vogošća većinu ima SDA blok (5391 glas), dok Trojka ima ukupno 3195 glasova. Također, ovaj blok ima ubjedljivu većinu i u OV Novi Grad sa ukupno 17.898 glasova. Trojka u ovom općinskom vijeću ima 10.460 glasova.

Drugačija je situacija u Općini Centar. U OV je dominantna Trojka sa 8.497 glasova, a na suprotnoj strani je SDA blok sa 5.954 glasova. Treba napomenuti da u NiP postoji i jedan dio predvođen Jasminom Ademovićem (NiP) koji je ne podržava načelnika Mandića.

U OV Ilidža Trojka ima većini sa ukupno 11.337 glasova, a SDA blok 8.414 glasa. U OV Stari Grad Trojka (4.563 glasa) također ima tijesnu većinu u odnosu na SDA blok (4.340 glasova).

U OV Novo Sarajevo većina Trojke je također blago izraženija budući da ukupno imaju 9.896 glasova. SDA blok ima 9.107 glasova.

U Hadžićima je, opet, dominacija SDA bloka izraženija budući da u OV imaju ukupno 7.661 glas. Trojka u OV Hadžići ima 3.306 glasova. U OV Trnovo SDA blok ima većinu i to sa 1.447 glasova, dok Trojka ima ukupno 285 glasova.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.