7.10.2024. 15:03
0
Ahmed iz Sarajeva tragao za prijateljem iz Jablanice: Pronašao ga nakon dva dana ispod ruševina u beživotnom stanju
FOTO: Crna-Hronika
Svjedoci smo, nažalost, da teška vremena i situacije, bez izuzetka, rađaju najemotivnije i najdublje priče i borbe nadljudskih napora. Katastrofalne nesreće i poplave koje su proteklih dana pogodile BiH pokazale su i dokazale svu moć dobrodušnog bosanskohercegovačkog čovjeka, koji bez razmišljanja ulazi u koštac sa izazovima kako ni pomogao druge.

Čitali smo i slušali i preteške priče o mladiću heroju koji je spasio porodicu, a potom nestao u dubokoj bujici, priču o zagrljenom mladom paru koji je zajedno nestao u tišini jedne noći, ali i onu o majci heroini koja se nije libila skočiti sa trećeg sprata u mutnu vodu kako bi spasila svoje čedo – piše Crna-Hronika.

Mnogo je, zapravo, skoro svaka od ovih i drugih priča poplavljenih područja udara ravno u srce i tjera nas da promislimo o prolaznosti ovog života i sudbini koja nam nije uvijek naklonjena.

Potresna, tužna, bolna priča dolazi nam i od mladića Ahmeda, koji se prije dva dana iz Sarajeva uputilo u Donju Jablanicu kako bi tražio svog prijatelja s kojim je godinama djelio i dobro i zlo. Od pecanja ribe, do porodičnih priča, zajedničkih druženja, izazova – sve su to zajedno prolazili ovi prijatelji.

Odmah po saznanju za katastrofu Ahmed Hasanović se uputio ka Jablanici i dva dana tražio svog prijatelja u ruševina, sve sa nadom da će pod hladnim i oporom betonom začuti vječno pozitivni glas svog druga.

Nadu nije gubio ni kada su mu drugi govorili da je neizvjesno, sve do danas kada je, nažalost, u beživotnom stanju pronađen njegov Ćibe, drug i brat kakav se jednom rađa u životu. Potpuno utučen i shrvan za portal CH Ahmed je kazao da, koliko god da je ogromna njegova tuga i bol, zbog izgubljenog prijatelja, toliko je s druge strane ponosan što je imao priliku poznavati takvog čovjeka i djeliti sa njim dobro i zlo.

“Išao sam tamo u pomoć ljudima i našao sam svog prijatelja ispod ruševina. On je stariji od mene i inače sam dolazio kod njega da pecamo. Došao sam u selo i vidio da se još uvijek, nažalost ima ljudi pod ruševinama. Mi smo rizikovali svoje živote kako bi ulazili u kuće gdje slabo ko smije. Krovovi su propali, stubovi što nose kuću odvaljeni, i mi smo tu ulazili.

Moj prijatelj se zove Ibrahim Hindić poznatiji kao Čibe. Cijela njegova porodica ga je tražila sa nama. On je bio borac Armije BiH, brat komadanta Jablanice iskreno bio je borac i u ratu i u miru. Pomagao je svima. Žao mi je, teško mi je bilo gledati kako ga iznosimo.

Teško je pričat dok čovjek ne ode dole. Riječima se ne može pakao opisati. Sve propada, užasno, zastrašujuće. …

Lahku noć prijatelju, vidimo se na nekom ljepšem mjestu…kazao je Ahmed Hasanović za portal Crna-Hronika.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.