7.10.2024. 15:15
1
Ivana Marić o kamenolomu u Donjoj Jablanici: "Rijetko koji mještanin osuđuje kamenolom. To se mora istražiti, da se vidi je li to zbog toga"
U poplavama koje su zahvatile BiH, a posebno područje Jablanice, uz ogromne materijalne štete poginulo je najmanje 20 ljudi, a strahuje se da će broj biti još veći kada se provede potpuna sanacija terena.

Centri više gradova u sjevernom dijelu Hercegovine i centralnom dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a najteže stanje je u Jablanici koja je posve saobraćajno izolirana. Nakon obilnih kiša u našoj zemlji 4. oktobra došlo je do odrona kamena, blata i stijena iz kamenoloma otvorenog nakon rata, a koji nije posjedovao potrebne dozvole za rad.

Ova tragedija otvorila je mnoga pitanja o djelotvornosti bh. institucija i države u cjelini, piše hrvatski Nacional. Iako je Agencije za vodno područje Jadranskog mora upozorenje dostavila nadležnim institucijama nameće se pitanje šta su poduzele na zaštiti stanovništva? Upozorenje ja na internetskim stranicama Agencija objavljeno u četvrtak oko 12 sati, no ostaje nejasno kad su uopće obaviještene institucije.

Nadalje, nameće se pitanje legalnosti rada kamenoloma, nepostojanja svih potrebnih dozvola za njegov rad. To pitanje više ne ulazi u područje privrednog kriminala, već prelazi u krivično zbog gubitka velikog broja ljudskih života u slučaju da se dokaže izravna povezanost sa smrtonosnim odronom.

Zbog ove tragedije Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o odgađanju izbora u općinama koje su pogođene poplavama. O tragediji i njenim posljedicama, Nacional.hr je razgovarao sa političkom analitičarkom Ivanom Marić koja je bila Gošća dana Radio Nacionala.

"Svi gledaju da se nađe prostor da se pomogne pogođenim područjima i građanima. Sigurno je da će trajati par godina da se sve sanira. Emocionalne štete koje su građani pretrpjeli, neće se sanirati nikad, na žalost. Posljednji podatak o žrtvama koji imam je da je prijavljena 21 žrtva. Sigurno je da će ta brojka porasti za još par osoba”, rekla je na početku razgovora Ivana Marić.

“Ovo nije bila samo voda već i kamena lavina koja je odnosila čitave kuće. To su kuće od dva tri sprata koje su u nekoliko minuta pokošene, Kada vidite slike i poplavu kamenja i pomislite da je tamo bilo desetke kuća, zamislite koja je to moć i masa da to može odnijeti. Kada slušate priče osoba koje su preživjele, govore da su se penjali na drugi, na treći sprat, pa da kada je doseglo do tamo, iskakali su kroz prozore, spašavali se na minaretu od džamije. To je nešto što čovjek ne može pojmiti”, opisala je stravu Marić.

O izdanim upozorenjima nadležnih službi, Marić kaže:

“U upozorenjima je pisalo da se očekuje od 60 do 80 litara po metru kvadratnom, međutim palo je 320. To se nije moglo predvidjeti. To je bilo njihovo standardno upozorenje za ljude koji su uz rijeke, tako da vjerovatno nisu mogli nikoga spasiti jer bi evakuirali njih. Ovo niko nije mogao predvidjeti”, zaključila je Marić.

O spornom kamenolomu Marić kaže da se u ovakvim situacijama "uvijek nastoji naći krivac".

"Ono što vlast nije dobro napravila i krivo reagirala je to što nije dovoljno istražila tu situaciju (oko kamenoloma op.a.) Druga stvar je da su u BiH jučer održani izbori i da su opozicijske stranke iskoristile situaciju za napade na vladajuće strukture. Kad slušate mještane koji tamo poznaju situaciju, rijetko koga ćete čuti da osuđuje kamenolom.

To se mora istražiti, da se vidi je li to zbog njega, ali da postoji neka krivična odgovornost sigurno je da bi došlo do hapšenja i postupka. Ono što smo mogli čuti od mještana, i to je taj propust vladajućih što nisu odmah napravili istragu i pokazali je li kamenolom bio aktivan ili ne, je li vlasnik privatnik ili kako neki kažu Hercegovačko-neretvanski kanton. Neki kažu da taj kamenolom već godinama nije bio u funkciji.

Međutim, neko je to vjerovatno ilegalno iskorištavao. Više se tu radi o nemaru da neko nije zatvorio i ograničio pristup da se ne može ilegalno koristiti i da se ne ostave odlomljeni komadi kamenja”, rekla je Ivana Marić za hrvatski Nacional.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.