17.10.2024. 13:30
1
CIK umanjio kaznu za govor mržnje PDP-ovom Sladoji koji je "prizivao" i Ratka Mladića
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku po kojoj se Vlade Sladoje, koji je bio kandidat PDP-a za načelnika Kalinovika, kažnjava sa 15.000 KM zbog govora mržnje.

Sladoja su prvobitno kaznili sa 20.000 KM, a u ponovnom postupku kazna je smanjena nakon što je Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine uvažio žalbu Sladoja. 

Sladoje se biračima "nudio" u uniformi vojske RS-a, pozivao na mobilizaciju, a Kalinovik nazivao "mladićevo", što je, ocijenio je i CIK, direktna asocijacija na ratnog zločinca Ratka Mladića. Nakon što je kažnjen, povukao je kandidaturu, a ipak na lokalnim izborima održanim 6. oktobra dobio pet glasova. 

Kako je pojašnjeno na današnjoj sjednici CIK-a, nije sporno da je u pitanju govor mržnje već je u rješenju Apelacionog odjela konstatovano da je CIK donio veću kaznu od zakonom dozvoljene, te da je maksimalna kazna za kandidata 15.000 KM. 

Kada je u pitanju PDP, ostao je isti iznos kazne - 3.000 KM.

CIK je danas donio još nekoliko odluka u ponovljenom postupku, a nakon što su uvažene žalbe onih koji su prethodno kažnjeni. Za razliku od slučaja sa Sladojom, u ovim slučajevima nije bila sporna visina kazne već je samo trebalo detaljnije obrazložiti olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. 

Tako je danas potvrđena kazna od 5.500 KM za SNSD i 7.500 KM za Miljana Jovičića za govor mržnje, potvrđena je kazna od 4.000 KM za SDS i po 4.000 KM za njihove kandidate Milana Miličevića i Milana Kasapovića za preuranjenu kampanju, i na kraju je potvrđena kazna od 5.000 KM za SNSD i 7.000 KM za Ljubu Ninkovića također za govor mržnje. 

CIK na ovoj sjednici nije imao dovoljno glasova "za" da obustavi postupak protiv Laburistričke stranke za zloupotrebu resursa.

Ova stranka je prijavljena uz optužbu da su radnici Javnog preduzeća Komunalije Velika Kladuša postavili plakat Amira Đogića, koji je bio kandidat LAburista i ujedno je direktor ovog preduzeća. U obrazloženju odluke o obustavi postupka navedeno je da nadležna služba CIK-a nije uspjela pronaći dokaze da je preduzeće Komunalije postavilo plakat Đogića. 

Protiv obustave postupka su glasali članovi CIK-a Vanja Bjelica-Prutina, Željko Bakalar i Suad Arnautović, a za su bila četiri člana. Za donošenje odluke potrebno je pet. 

Stoga je održana nova sjednica na kojoj je rezultat glasanja bio isti, ali je zaključak o obustavi postupka protiv Laburista izglasan. 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.