18.10.2024. 22:16
0
I njegovi ga "peru", Die Tageszeitung: Schmidt pokušava uništiti multinacionalnu i multireligijsku tradiciju BiH
Christian Schmidt mora otići, zahtijevale su u četvrtak navečer stotine građana Sarajeva. Nezadovoljstvo visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH u Sarajevu je dostiglo novi vrhunac.

Demonstriralo ju je udruženje nezavisnih intelektualaca "Krug 99", utjecajan krug koji njeguje anacionalnu, multinacionalnu i multireligijsku tradiciju zemlje, piše njemački novinar Erich Rathfelder za berlinski list Die Tageszeitung (TAZ), a prenosi Slobodna Bosna.

Schmidt pokušava sve kako bi uništio ovu tradiciju. Sada čak želi utjecati i na Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu kako bi poništio tamo već donesenu presudu u korist tužitelja.

U centru protesta je Slaven Kovačević, čiji je pravni spor oko izborne diskriminacije doveo do još jedne prijelomne presude ECHR-a.

Neki od tužitelja prije - poput predstavnika Jevreja i Roma prije 15 godina - bave se građanskim pravima i pravom glasa. Do sada, uprkos tim presudama, nije bilo promjena.

Njegov pravni argument fokusiran je na činjenicu da je, kao stanovnik FBiH, mogao glasati samo za bošnjačke ili hrvatske predsjedničke kandidate, što je ograničenje koje je ECHR također ocijenio diskriminirajućim u njegovom slučaju.

- Sadašnji sistem pogoduje vladajućim političkim elitama i održava etničke podjele koje decenijama muče našu zemlju - rekao je Kovačević na protestima.

Međutim, presude u Strazburu izazvale su proteste među elitama i ekstremistima hrvatskih i srpskih nacionalističkih stranaka.

Jer većinu stanovništva čine Bošnjaci koji s onima koji nisu nacionalno definisani - ostalima, manjinama i civilnim društvom - podržavaju presudu iz Strazbura.

Žele da svi građani zemlje imaju jednaka prava. Na izborima u ravnopravnom sistemu ti bi građani bili većina.

Nacionalisti, s druge strane, žele zadržati kolektivna prava u ustavnom sistemu za svoje grupe stanovništva i tako održati vlastitu moć. Ograniče li se kolektivna prava, oni prijete uništenjem zemlje, piše TAZ.

U centru protesta u Sarajevu je Schmidtov stav u ovom slučaju. Prema demonstrantima, Schmidt je stao na stranu nacionalista pokušavajući se uz pomoć skupih advokata umiješati u presudu EHCR-a.

Time napušta poziciju nestranačkog visokog predstavnika međunarodne zajednice i u toj ulozi osiguravatelja mira i stabilnosti u BiH.

Za Kovačevića, Schmidt podržava sisteme "koji su izgrađeni na genocidu i udruženim zločinačkim poduhvatima".

Kritike je izazvala i činjenica da je Schmidt masovnog ubicu i bivšeg generala bosanskih Srba Ratka Mladića, kojeg je sud UN-a u Hagu osudio kao ratnog zločinca, nedavno stavio u istu ravan s bivšim predsjednikom BiH.

Demonstranti su držali transparente i natpise koji su pozivali na prekid Schmidtovog mandata.

Ova kritika pridonosi rastućem nezadovoljstvu mnogih građana koji smatraju da Schmidt potkopava napore za izgradnju nediskriminatorne, građanske države, navodi berlinski TAZ.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.