25.10.2024. 11:14
0
Leyen: BIH ima šansu, ali potrebne su reforme
FOTO: n1
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastala se danas u Sarajevu s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Nakon sastanka Krišto i Leyen su se obratile medijima, a Krišto se na samom početku zahvalila Leyen na svemu što čini za BiH.

“Danas je ponuđena pomoć BIH od 20 miliona eura za poplavljena područja”, rekla je Krišto, te dodala da se razgovaralo o obavezama na EU putu.

“Bili smo u određenim teškoćama, koje su bile vezane za kampanju i lokalne izbore. Želim vjerovati kako je to iza nas te da ćemo u vremenu koje je ispred nas raditi odgovorno. Vijeće ministara je unatoč svemu radilo i izvršavalo svoje obaveze”, rekla je Krišto, te istakla sporazum sa FRONTEX-om koji je spreman za potpis.

Krišto je rekla da je o pitanju Plana rasta ostalo usaglasiti još dvije mjere koje se odnose na Ustavni sud i odlučivanje u Konkurencijskom vijeću.

“Mi smo informirali Brisel da smo usaglasili 111 od 113 mjera. Osim toga nas očekuju još tri mjere, što nam je usmeno rečeno”, rekla je Krišto.

Leyen je rekla da je BiH konačno došla do kandidatskog statusa.

“Još je puno toga ostalo uraditi kada je riječ o formalnom otvaranju pregovora. Itekako možete ostvariti rezultate kada nastupate jedinstveno. Proširenje će, u mom drugom mandatu, biti apsolutni prioritet. Plan rasta je naša mapa puta koja bi vam trebala već u ovoj fazi omogućiti integrisanje privrednih subjekata u tržište EU. Ali, potrebne su reforme. A reforme prate i finansijska sredstva”, rekla je Leyen.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.