25.10.2024. 12:23
1
Nešić o ubistvu policajca: Želim da se jasno i glasno kaže šta je nađeno na društvenim mrežama ovog maloljetnika
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je za N1 govorio o sinoćnjem terorističkom napadu u Bosanskoj Krupi u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen.

“Teška i jeziva situacija. Želim da izrazim saučešće porodici nastradalog policajca, da drugom poželim brzo ozdravljenje. Kao čovjek sam nezadovoljan obraćanjem Tužilaštva, nisu nam rekli ništa o tome šta zanima javnost. U javnosti su se pojavile informacije da se radi o djetetu čiji je otac pripadnik ekstremnog vjerskog pokreta. Ne mogu oni na press konferenciji reći da ne posjeduju neke informacije, a mi u medijima imamo informacije da je to taj dječak uradio jer je protivnik EU, da mu je otac pripadnik vehabijskog pokreta”, kazao je Nešić u razgovoru za N1.

Nešić kaže da osuđuje vjerski fanatizam, te da ima informacije da su društvene mreže spomenutog maloljetnika pune takvih obilježja.

“Zaista ono što sam ja čuo i dobio informacije je da mu je Facebook profil pun vjerskih fanatičnih obilježja. Osuđujem vjerski fanatizam, bez obzira iz koje vjere dolazi. Svaki napad na policajca je napad na državu, to je teroristički čin. Moramo razmisliti o promjeni zakona jer se maloljetniku ne može zaprijetiti kaznom većom od pet godina“.

“Danas su djeca svjesna života oko sebe, vrlo dobro znaju da čitaju zakon”, dodao je Nešić.

Nešić se osvrnuo i na izjavu ministra Konakovića.

“Mi danima slušamo priče o nepostojećim kampovima u RS gdje su išli neki ljudi da prave nerede. Za utjehu treba da nam bude da se to dešava svugdje u svijetu? Za razliku od Konakovića, ja pozivam njega i sve ostale da riješimo pitanje kampova, da zajedno izađemo u medije, da zajedno riješimo da li je ovo terorizam ili nije. Hajde da jednom prestanemo da lažemo ovu javnost, ovako ovo društvo klizi nenormalnim aktivnostima. Noćas je ubijen Ognjen Maran a ranjen Avdo Hasanović. Ko će to tim ljudima nadoknaditi, ko će umiriti te ljude? Dajte da unormalnimo situaciju i budemo odgovorni prema ovim građanima. Ja sam spreman zajedno sa Helezom, Konakovićem otići na bilo koji dio RS ili FBiH i provjeriti sve oko tih navonih kampova. Ne štitim nikoga“.

“Želim da se jasno i glasno kaže šta je nađeno na društvenim mrežama ovog maloljetnika. Ja imam informacije da je to sadržaj ekstremnog vjerskog karaktera. Oca niko ne može vratiti, ali imamo obavezu da to spriječimo”, ističe Nešić i dodaje:

“Kako je uopšte ušao u policijsku stanicu? Nije mi jasno kako je uspio da ubije jednog odraslog policajca i drugog da rani. Dosta stvari koje će morati da objasi Kantonalno tužilaštvo. Mi moramo poslati poruke mira i stabilnosti našoj javnosti”.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.