25.10.2024. 14:59
0
Reisul-ulema Kavazović u Hamburgu: Očuvajmo porodicu i zajedništvo kao temelj vjere
FOTO: mina
Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović održao je hutbu u Hamburgu u kojoj je naglasio važnost predanosti Bogu, očuvanja porodice i izgradnje zajednice kao ključnih vrijednosti za opstanak i uspjeh muslimana.

Poruka hutbe bila je usmjerena na odgovornost vjernika prema porodici, zajednici i okolišu te na važnost jačanja zajedništva i izbjegavanja podjela.

- Naše svakodnevno stremljenje, u svim prilikama i sa svim potencijalima, da budemo bliži Gospodaru svjetova i zaslužimo Njegovu milost naš je duhovni put. Mi ga sami biramo. To je put čvrstog imana, vjere i bogobojaznosti; put dobrote i dobrih djela. To je put koji se ne nameće, on je izraz vrhunske ljudske slobode i odgovornosti pred Bogom - kazao je reis Kavazović.

Pozvao je vjernike da iskoriste priliku života za približavanje Bogu kroz dobra djela, podstičući ih da preuzmu odgovornost za vlastite postupke i unapređenje svojih zajednica. Naglasio je posebnu odgovornost muslimana prema porodici, ističući da je porodica "tvrđava vjere" te da je njeno očuvanje ključ za očuvanje islamskih vrijednosti.

Također je poručio da su vjernici obavezni odgajati djecu u duhu istine, pravde i poštenja, podučavajući ih razlikovanju dobra i zla, istine i laži, te radinosti i besposličarenja. Pozvao je roditelje da budu uzor svojoj djeci, savjetujući ih da kroz rad i obrazovanje grade svoj put.

- Ispunjavanje preuzetog emaneta u našim džematima, a posebno emaneta brige o djeci i omladini, siromašnima, slabima i bolesnima, donosi bereket i zdravlje u naše porodice i u našu zajednicu - naglasio je reisul-ulema, osvrnuvši se na Poslanikovu, a.s., poruku da će svako biti odgovoran za ono što mu je povjereno.

Reisul-ulema je naglasio da zajedništvo unutar džemata donosi snagu i stabilnost, upozorivši na opasnost podjela unutar zajednice.

Muslimane u dijaspori, posebno u Njemačkoj, pozvao je da njeguju suživot s lokalnim stanovništvom i aktivno doprinesu društvu.

- Svakim danom podižimo naše centre, okupljajmo naše ljude, gradimo džamije, mektebe, škole i obdaništa za našu djecu. Ulažimo u odgoj i obrazovanje. Malobrojni narodi mogu opstati samo ukoliko su njihovi pripadnici vrijedni, obrazovani i ukoliko se drže zajedno - poručio je reis Kavazović.

Na kraju hutbe pozvao je prisutne da nastave raditi na jačanju Islamske zajednice kao zajedničkog dobra svih muslimana, zahvalivši im na dosadašnjim naporima i postignućima.

- Naša Islamska zajednica je naša matica, naše zajedničko dobro i kućna adresa svakog muslimana i muslimanke. Svima vam se zahvaljujem za sve ove godine rada i odricanja i čvrste težnje da ona bude snažna i jaka zajednica muškaraca i žena, koji znaju gdje pripadaju. Islamska zajednica u Njemačkoj je izgradila svoje mjesto u ovoj zemlji i u ovom društvu. Čuvajmo to i nadograđujmo je. Poštujmo ovu zemlju i ovaj narod s kojim živimo. Budimo radini i čestiti članovi ovog društva. Živimo sa svojim komšijama u miru i dobru, pomažimo jedni drugima u onome u čemu je dobro za sve nas - poručio je reisul-ulema, javila je MINA.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.