25.10.2024. 16:52
0
Bivši ministar unutrašnjih poslova KS upozorava: "Ako zapostavimo maloljetnike, neki od njih će postati..."
Vijest da je maloljetnik ubio jednog, a teško ranio drugog policajca u Bosanskoj Krupi uznemirila je bosanskohercegovačku javnost.

Prethodnih dana bili smo svjedoci raznih krivičnih djela u kojima su glavni akteri maloljetnici, pa tako se jučer također desila pucnjava u krugu škole, u kojoj je jedan maloljetnik ranio drugog iz vatrenog oružja.

Svima su poznate i dojave o bombama koje svakodnevno stižu na adrese brojnih škola, te uznemiravaju kako djecu, tako i roditelje i nastavnike.

O ovom problemu za Hayat.ba govorio je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS i ekspert za sigurnost.

Kako je istakao, u ovom problemu zatajili su mnogi.

- Zatajila je kuća, roditelji, zatajila je škola kao i resorna ministarstva koja jednostavno djeluju samo po principu kad se nešto desi, a prevencija je postala nepoznata riječ, a u svakom segmentu života prevencija je bitna. Naravno da je šokantno ovo što se desilo, ubistvo policajca i ranjavanje drugog. To je pitanje koji su motivi i to će istraga dati odgovore. Morat će i Unutrašnja kontrola i Jedinica za profesionalne standarde MUP-a dati odgovor kako se ovo moglo desiti u policijskoj stanici, ubistvo i pokušaj ubistva. Nema apsolutno nikakvog rada, ili je rad sa maloljetnicima sveden na minimum, i zato imaju ova dešavanja. Ako ne budu ustanove i ministarstva radili svoj dio posla, zajedno sa djecom i roditeljima skupa i ako i dalje zapostavimo maloljetnike kao što su zapostavljeni i do sada, neki maloljetnici će postati karijerni kriminalci, nažalost - smatra Pećanac.

Dodaje da vlast ne radi nikako na ovom problemu, niti na podizanju stepena sigurnosti, a posebo na maloljetničkoj delikvenciji.

- Nema rada u kontinuitetu. Samo kad se nešto desi, jaki su na Facebook saopćenjima, a ostalo je nula - kaže.

Naglašava da je logično da se ne može sve riješiti.

- Niko nije riješio pitanje kriminala, pa nećemo ni mi, ali da moramo raditi i donsiti mjere, te ih realizirati, provjeravati i vršiti nadzor nad provođenjem mjera - to će sigurno dati puno bolje rezultate nego što sada imamo - govori Pećanac.

Osvrnuo se i na roditelje maloljetnika koji prolaze traumatična iskustva znajući da su im djeca izložena raznim situacijama-

- Sa ovim maloljetnicima koji su uradili ova krivična djela radi Tužilaštvo i radi policija. S druge strane, sa drugim roditeljima koji su potpuno uznemireni i isprepadani, treba raditi resorna ministarstva, centar za socijalni rad, i drugi koje imamo a koji su u funkciji prevencije - rekao je za Hayat.ba.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.