25.10.2024. 21:17
1
Ministar Delić najavio jednokratnu pomoć penzionerima: Očekuju se konkretni iznosi
Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, izjavio je danas u Zenici, povodom Dana starijih osoba FBiH, da su poduzete sve potrebne mjere za isplatu jednokratne pomoći penzionerima.

Ministar Delić prisustvovao je svečanoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, gdje je naglasio da su prijedlozi za isplatu pomoći uputili u daljnju proceduru.

“Trenutno radimo na rebalansu budžeta FBiH i nadamo se da ćemo ga uskoro imati, kako na Vladi, tako i u zakonodavnim tijelima. Naš cilj je da usvojimo rebalans i isplatimo jednokratnu pomoć penzionerima”, izjavio je ministar Delić.

Iako trenutno ne može precizirati iznos pomoći, podsjetio je da su iz Saveza penzionera predložili isplatu od 200 KM za korisnike koji primaju do 1.000 KM, dok bi oni koji primaju više od 1.000 KM dobili po 100 KM. Očekuje se da će za isplatu pomoći za više od 460.000 penzionera biti potrebno više od 30.000.000 KM.

“Radimo kalkulacije o tačnim iznosima koji će biti isplaćeni, a to bi trebalo biti poznato u narednih nekoliko dana”, dodao je Delić.

Također, ministar je napomenuo da čekaju informaciju od Ministarstva finansija o članovima Radne grupe koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Vjeruje da će Radna grupa uspjeti postići kompromis koji će zadovoljiti penzionere, ali i Vladu FBiH.

Delić je također istakao da su udvostručena sredstva za banjsko liječenje penzionera, te se aktivno radi na osnivanju Vijeća penzionera FBiH, koje bi trebalo da predstavlja interese penzionera u Vladi FBiH, posebno kada je riječ o njihovim pravima i položaju.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.