26.10.2024. 18:26
0
Dodik: "BRICS je pravo mjesto za RS"
FOTO: N1
Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik istakao je danas da je BRICS pravo mjesto za Republiku Srpsku i da će RS od Parlamenta BiH tražiti saglasnost za apliciranje nekom od oblika BRICS organizacije.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da Republika Srpska prema Ustavu ima pravo da od parlamenta BiH traži da se saglasi sa time da se Republika Srpska bavi određenim političkim pitanjima.

"Od ovog parlamenta će se tražiti saglasnost za apliciranje nekom od oblika BRICS organizacije", istakao je Dodik.

On je naglasio da je BRICS organizacija koja se bavi pitanjima mira i asocijacija je slobodnih zemalja koje donose autentične odluke.

Dodik je napomenuo da BRICS nije zamjenska platforma za EU i da samo zlonamjerni to mogu povezivati na takav način.

Predsjednik Srpske je rekao i da BRIKS nije asocijacija koja bi uticala na to da se prilagodi unutrašnji sistem zemalja članica, nego ih prihvata onakve kakve jesu.

"BRICS nije antiorganizacija i on nije uperen ni protiv koga, ni protiv EU, niti protiv bilo koje asocijacije ili zemlje pojedinačno", naglasio je Dodik.

On je naveo da u ukupnom zbiru BRICS pokazuje značajnije rezultate i veći obim proizvodnje nego što ima G7, kao do sada primarna i jedina organizovana grupa zemalja.

"Kao što možete vidjeti BRICS-u se priključuju zemlje sa gotovo svih kontinenata, osim Sjeverne Amerike i Australije, a iz svih drugih imate, iz Južne Amerike, Afrike, Azije, Evrope, sa tih kontinenata imate zemlje koje su formirale BRICS", rekao je Dodik.

Govoreći o samitu BRICS-a kojem je prisustvovao, Dodik je istakao da je to bio uspješan put, a finale puta bio je sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim je razgovarao o važnim pitanjima.

"Osjećao sam se sagovornikom i za globalna pitanja koje je sam predsjednik /Putin/ inicirao i nastavićemo da pokušavamo da dođemo u situaciju da u nekom od formata koji organizuje BRIKS budemo prisutni", poručio je Dodik.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.