12.6.2016. 17:07
0
Novo suđenje Oscaru Pistoriusu: Svjedočit će otac ubijene Reeve Steenkamp
Na Vrhovnom sudu u Pretoriji, u Južnoafričkoj Republici, sutra počinje sedmodnevno suđenje nakon kojeg će biti poznato koliku kaznu će dobiti paraolimpijac Oscar Pistorius, koji je proglašen krivim za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema pisanju svjetskih medija, pitanje je da li će Pistorius skoro tri i pol godine od ubistva dobiti 15 godina strogog zatvora, kao što predviđa južnoafrički kazneni zakon, budući da je smrtna kazna ukinuta, a uzevši u obzir njegov hendikep i druge okolnosti. "The Guardian" piše da je paraolimpijac "iskoristio sve moguće žalbe" te da ovog puta "neće umaći izricanju kazne".

On je u rano jutro 14. februara 2013. godine na Dan zaljubljenih u zajedničkom domu u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Steenkampovu, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od njihove spavaće sobe. Paraolimpijac je tokom cijelog sudskog postupka tvrdio da se "kaje, da je djevojku zamijenio sa provalnikom i da je pucao u samoodbrani". 

On je krajem 2015. godine pušten je iz zatvora u kućni pritvor godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva djevojke. Tužitelji su potom zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u klasično ubistvo, što je sud i izrekao ne precizirajući tada visinu kazne koju će Pistorius izdržavati.

Ponovno suđenje počinje sutra pred sutkinjom Thokozile Masipa na zahtjev porodice ubijene djevojke, a prvi put će svjedočiti njen otac Barry Steenkamp. Kako piše britanski "The Guardian", on nakon ubistva kćerke zbog boli nije bio u stanju prisustvovati suđenjima. 

Poznatiji kao "Blade Runner", Pistorius je rođen bez obje fibule, duge kosti u potkoljenici, a noge su mu amputirane već u prvoj godini života. Ušao je u historiju 2012. godine kao prvi sportista amputirac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.

(Anadolu Agency)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.