3.12.2018. 19:16
0
Čak 18 žena optužilo Arnaulta za silovanje: Suprugu članice Švedske akademije nauka odbijena žalba na presudu za silovanje
Muškarcu, koji je inače familijarno povezan s komisijom Švedske akademije nauka koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, odbijena je žalba na presudu zbog silovanja, a dvogodišnja kazna zatvora preinačena je nakon što je osuđen za drugo silovanje.

Žalbeni sud u švedskom mjestu Svea u ponedjeljak je izrekao Jean-Claudeu Arnaultu kaznu od dvije i po godine zatvora zbog silovanja iste žene dva puta prije sedam godina.

U oktobru je 72-godišnji Francuz, u braku s Katarinom Frostenson,  pjesnikinjom i dramskim piscem koja je članica Švedske akademije nauka, proglašen krivim za silovanje iz 2011. godine.

Skandal je prvi put izbio u novembru prošle godine kada su danske novine  objavile detaljne navode 18 žena koje optužuju Arnaulta za silovanje, seksualno uznemiravanje, fizičko zlostavljanje  i maltretiranje tokom perioda dužeg od 20 godina u Švedskoj i Francuskoj.

Skandal sa seksualnim zlostavljanjem doveo je do napuštanja ili distanciranja osam članova 18-člane komisije. Zbog haotične situacije u Akademiji, Nobelova nagrada za književnost odgođena je za 2019. godinu, prenosi Associated Press.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.