19.12.2018. 13:39
0
Nafija Kujović je bila legenda crnogorske muzike, pjevala je Titu, umrla u bijedi
Latifa Kujović Nafija bila je legenda crnogorske muzike poznata po ljepoti i raskošnom glasu. Da slava prođe i da život zna da se poigra sa ljudskom sudbinom pokazalo se na njenom primjeru.

Pjevala je Titu, prijatelj joj je bio Blažo Jovanović, zarađivala je velike pare i nije ih čuvala, da bi na kraju dovela sebe do toga da prodaje na ulici iznošenu garderobu…

Zvali su je Kraljica, a poznata crnogorska pjevačica rođena u Beranama imala je sudbinu kao iz nekog romana. Nažalost, u poznijim godinama ta sudbina se grubo poigrala sa njom, umrla je u siromaštvu ali je za njom ostala muzička zaostavština za buduće generacije pjevača narodne pjesme.

Latifa je decenijama bila osuđena na život u nemaštini u jednoj od memljivih soba prognaničkog naselja Rudeš, među ljudima otjeranih sa svojih ognjišta, a umrla je boreći se do posljednjeg časa za koru hljeba, prodajući na ulici staru, iznošenu garderobu. 
Bilo joj je teško i srce joj se cijepalo jer od muzike koju je voljela više od života nije mogla da živi pristojnim životom.

“Da nisam bila pametna i nastupala preko beogradske ‘Estrade’, danas ne bih imala ni za hljeb i vodu”, pričala je svojevremeno popularna Nafija, šćućurena od hladnoće, jer zime na sjeveru umiju da potraju skoro do maja.

“Nekada su dolazili ‘bujeri’ da me slušaju, a danas me se niko i ne sjeća. Eto, obećali su i šporet da mi poklone, ali su izgleda zaboravili”.

Važila je za vanserijsku ljepoticu raskošnog glasa. A pjevala je uglednim ljudima bivše Jugoslavije među njima i samom Titu.

Život je nije mazio pa su joj u ratu poginula oba brata.

“Još dva brata su mi umrla od ranjavanja, a sada treba na izbore da idem bosa. Vala, bosa neću ići”, uz osmijeh je pričala dostojanstveno kao i što je za života bila. Put ka muzici bio joj je iznenadan a počeo je u Sarajevu kada je srela čuvenu pjevačicu Divnu Kostić.

“Ona me je povukla da pjevam. Punih 30 godina sam pjevala i živjela po hotelima. Nema grada u bivšoj Jugi u kom nisam nastupala. Pjevala sam i u Trstu, onu staru ‘Sejdefu majka buđaše’. Kakvo je to bilo vrijeme, kakvi ljudi. Ovo je danas sve je… Kakva muzika, takva i država”, rekla je Nafija.

Zarađivala je mnogo ali kako je sama govorila nije umjela da štedi.

“Bilo je para, ali ih nisam čuvala”, a onda se prisjetila kako su je neki fini momci zamolili da im otpjeva “Ah meraka u večeri rane”. Poslije , dok se vraćala kući, suze su joj tekle, jer ju je nostalgija za prošlošču stigla, prenosi CDM.

Latifa Kujović Nafija umrla je 2015. godine u Beranama, a sahranjena je na muslimanskom groblju na Jasikovcu.




(Lejla Trle) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.