11.6.2019. 16:00
0
Bivši fudbaler Rangersa na samrti poslao emotivnu poruku
Ikona Glasgow Rangersa Fernando Ricksen, snimio je potresan video nakon šestogodišnje borbe s bolešću motoričkih neurona.

Video je snimljen u bolnici St. Andrew’s u Airdrieu, a u njemu danas 42-godišnji Holanđanin, u vidljivo lošem stanju, poziva svoje navijače da dođu na njegovu humanitarnu veče koju naziva posljednjom, a čiji će prihod ići za pomoć oboljelima od ove teške bolesti.

Prije šest godina Ricksenu je dijagnostifikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurodegenerativni poremećaj u kojem dolazi do propadanja živčanih stanica mozga i leđne moždine i sad se hrabri Fernando bori za život, u svojoj najtežoj utakmici do sada.

Govoreći uz pomoć aparata Ricksen je rasplakao fudbalski svijet i otkrio da situacija nije dobra.

“Pozdrav. Imam posebnu veče 28. juna. Kako mi zdravstvena situacija postaje sve teža, to će biti moja posljednja veče. Dođite i učinite je večeri za pamćenje. Nadam se da se vidimo uskoro”, rekao je Riksen, bivši igrač Fortune Sitarda, AZ-a, Rangersa i Zenita koji je tokom karijere skupio 12 nastupa u dresu holandske reprezentacije, a imao bi ih i više da se 2003. godine nakon pobjede protiv Bjelorusije nije  žestoko napio u jednom striptiz klubu, prenose Nezavisne. 
 
Od objave, video je pogledan 185.000 puta, a u manje od četiri sata objava je skupila gotovo 2000 lajkova, pišu Englezi. Inače, Ricksen je u dresu Policajaca (2000-2006) osvojio dva naslova škotskog šampiona, tri Liga kupa i dva Škotska kupa, a spomenuta veče biće održana u GoGlasgow Urban Hotelu. Ulaznice koštaju 70 funti.

ALS (amiotrofična lateralna skleroza) je bolest centralnog nervnog sistem te je jedna od najučestalijih bolesti motornog neurona. Početni simptomi su uglavnom neprimjetni pa se često zanemaruju.

Okarakterizirana je slabošću u rukama, nogama i mišićima za disanje, govor i gutanje.

Od ove bolesti je umro poznati Stiven Hoking.





(Lejla Trle) 

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.