12.11.2020. 14:37
0
Bh. glumica opisala dramatičnu borbu sa koronom: Prošla sam horor, došli su po mene tek kad sam halucinirala
Jasminka Beri, široj publici poznatija kao Jasna Ornela Bery, glumica je koja je na sceni duže od 50 godina. Nažalost, popularna glumica također se odnedavno upisala i na listu onih koje nije zaobišla bolest izazvana virusom korona, koja hara svijetom. O svom hororu koji je preživjela Beri govori otkrivajući s kakvim se simptomima susrela, kako se liječila i na koji način se oporavlja.

Šesnaestog i sedamnaestog oktobra odigrala sam predstave u “Kamernom teatru 55”. Nakon nekoliko dana osjetila sam malaksalost, slabost, suhi kašalj, nemogućnost da do kraja udahnem, gubitak glasa, gubitak čula okusa i mirisa, a temperatura je svakodnevno počela da raste na 39 sa 8 do 39 sa 9 –počinje svoju priču o borbi s Coronom Jasminka Beri.

-Vrlo sam savjesna i odgovorna, sebe sam izolirala i prije donošenja mjera, ali uprkos pridržavanja svega što je propisano, pranja ruku, dezinfekcije, nošenja maske, poštivanja fizičke distance, desilo se da sam se zarazila, jer je nemoguće da glumci igraju predstave pod maskom. Mislila sam da sam dobila gripu, jer su svi simptomi ukazivali na nju. I noću i danju imala sam temperaturu blizu 40 stepeni, budila se u mokroj posteljini kao da je neko prosuo kofu vode na mene. Izgubila sam apetit, dehidrirala, jer nisam mogla tako brzo nadoknaditi izgubljenu tečnost i za šest dana smršala pet kilograma. Malaksala i dezorijentirana satima sam zvala Covid ambulantu, broj je bio ili zauzet ili se niko nije javljao. Kad sam ih napokon dobila, pola sata sam čekala da se doktorica javi koja je bila pretrpana pacijentima. Pokušala sam opet, i opet se sve ponovilo. Na kraju su rekli da se sutra javim svom porodičnom ljekaru. Bila sam već u kritičnom stanju, halucinirala sam, jedva sam govorila i nakon nekoliko sati hitna je došla po mene. Kad su konačno stigli, iscrpljeno, ali ljubazno osoblje, predvođeno dr. Ahmetovićem, učinilo je sve što je potrebno, a s propisanom terapijom vratili su me kući, pojašnjava glumica.

Nakon uzimanja terapije stanje joj se poboljšalo, međutim nakon 3 dana klinička slika se pogoršava.

-Ponovo je uslijedilo višesatno bjesomučno zvanje… Kad je došla hitna, jedva sam govorila, utvrđeno je da su mi zapaljena oba plućna krila i dali su mi uputnicu za izolatorij Kliničkog centra Sarajevo „Podhrastovi“. Lično doktorica ih je zvala, ali sve bezuspješno, te su me iz Covid ambulante vratili kući, kaže Beri i dodaje:

- Put pacijenta je zastrašujući, pravi horor. Činjenica je da je pojačan priliv pacijenata na koji je i sam krizni štab već mjesecima upozoravao, a osim što nas svakodnevno bombarduju statističkim podacima o broju zaraženih i umrlih, ništa u tom smislu nisu riješili. Trebalo je na vrijeme riješiti otežanu komunikaciju s pacijentom uvođenjem dodatnih telefonskih linija, motorola, ili šta već. Nečiji nemar, neznanje i nesposobnost građani, nažalost, plaćaju svojim životima. Primarni zdravstveni sektor je u nedostatku timova i sistemske organizacije, pravi užas, prava katastrofa, opisala je bosanskohercegovačka glumica svoje iskustvo sa opakim virusom, piše magazin Azra.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.