29.10.2015. 16:13
0
U Zemaljskom muzeju predstavljena knjiga "Glina kao mineralna sirovina"
Knjiga "Glina kao mineralna sirovina" autorice Amre Hamzabegović predstavljena je danas u Zemaljskom muzeju BiH.

Glina je važan segment industrijske proizvodnje opekarskih proizvoda. U knjizi su prikazane metode ispitivanja koje treba primijeniti kako bi se odredio kvalitet gline kao mineralne sirovine, kao i mjere poboljšanja kvaliteta ukoliko glina pokazuje nedostatke.

- Dok je Muzej bio zatvoren naši stručnjaci su radili u punom kapacitetu, a današnje predstavljanje knjige dio je serijala promocija koje Muzej planira do Nove godine. Ovakve knjige ne izlaze svakodnevno zbog specifičnosti geologije kao nauke, a nastala je kao rezultat doktorske disertacije naše geologinje Amre Hamzabegović - kazao je v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić.

U prvom dijelu knjige, kako je navela autorica Hamzabegović, opisan je nastanak minerala glina, njihove karakeristike i metode koje se primjenjuju za njihovo ispitivanje. Prikazane su identifikacione metode na osnovu kojih se utvrđuje o kom mineralu gline se radi. Drugi dio prikazuje praktična iskustva i rezultate istraživanja glina za neka od najpoznatijih ležišta u BiH.

Knjiga može koristiti studentima za savladavanje nastavnog gradiva, a onima koji se u toku studija usmjere ka oblastima izučavanja glina u bilo kojem pogledu, pruža mogućnost za produbljivanje znanja i pomoć pri rješavanju svakodnevnih inženjerskih problema.  

O knjizi su govorili recezenti i promotori Milan Stević i Elvir Babajić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.