11.3.2016. 13:09
0
Plesni performans „Charon“ večeras na sceni SARTR-a
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) večeras će publika u okviru Festivala "Sarajevska zima" imati priliku da pogleda plesni performans pod nazivom "Charon" autorice i koreografkinje Julie Marie Koch iz Berlina, u kojem učestvuju Laura Garcia, Yuri Shimaoka i Erick Odriozola.

Tema je univerzalna, kazao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Festivala Ibrahim Spahić, a priča koju donosi Julie Maria Koch posvećena je migrantima, izbjeglicama, previranjima u svijetu. Za nju, kazao je, prelazak granice simbolizira prelazak "duše" (što je tema Festivala), na drugi svijet.

Julie Marie Koch je pojasnila da je priča "Charon", koja govori o dvije sestre što su  pobjegle iz svoje domovine preko Sredozemnog mora izmišljena, ali da opisuje okrutnu sudbinu miliona izbjeglica širom svijeta. Nakon što se ukrcaju u švercerski brod, one dožive brodolom nakon čega starija sestra umire.

Ona je ta koja je došla na ideju bijega, nakon nekoliko pokušaja samoubistva njene mlađe sestre, obje očajne za slobodnim životom i ljubavi bez pritiska krutog i reakcionarskog društva pod izgovorom vjerskih pravila i usklađenosti, potresenog ratom i haosom.

Mitski skeledžija Haron, simbol smrti koji za naknadu od novčića dovozi duše preko rijeke Stiks u Had, dolazi joj kao atraktivan muškarac prema kojem ona tone. U užasu brodoloma, ona svoje putovanje nastavlja s njim, odlazeći u mnogo nepoznatija mjesta od onih u koja je mislila stići. Njena sestra se spasila i stigla u Evropu sama, izgubljena i ne znajući ikoga.

Trenutna dešavanja u svijetu i migrantsku krizu Julie Marie Koch doživljava veoma emotivno i kaže da na svjetskoj sceni počinje drugačiji oblik života, "totalno kontrolisan i koji zatvara prostor za privatnost".

Ona podvlači i prvi susret s ovim prostorom, ne samo sa Sarajevom i BiH, već općenito, te na impresivan način doživljava Festival.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.