14.4.2016. 14:29
0
Nobelovac Pamuk među nominovanim za književnu nagradu Man Booker
Turski nobelovac Orhan Pamuk našao se među nominovanim književnicima za jednu od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu Man Booker, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je prvi put da je neki autor iz Turske nominovan za ovu britansku nagradu koja nagrađuje međunarodne pisce za romane na engleskom jeziku ili za djela napisana na maternjem jeziku pisca, a prevedena i objavljena u Velikoj Britaniji. 

Dobitnik nagrade Man Booker 16. maja bit će nagrađen sa 71.000 američkih dolara, iznosom koji je biti jednako podijeljen i dodijeljen i autoru i prevodiocu knjige.

Za prestižnu utrku za Man Booker Orhan je nominovan za roman iz 2014. godine "Čudne misli u mojoj glavi" (Strangeness in My Mind) kojeg je sa turskog na engleski preveo 27-godišnji Ekin Oklap iz Londona, porijeklom iz Turske. 

Među drugih pet književnika također nominovanih za Man Booker nagradu su i angolski pisac Jose Eduardo Agualusa za roman "Opća teorija zaborava" (A General Theory of Oblivion), austrijski pisac Robert Seethaler za djelo "Cjeloviti život" (A Whole Life) i južnokorejska književnica Han Kang i knjigu "Vegetarijanac" (The Vegetarian) - svi predstavnici zemalja koje su prvi put nominovane za Man Booker nagradu. 

Također, nominovani su kineski pisac Yan Lianke za roman "Četiri knjige" (The Four Books) i talijanska književnica Elena Ferrante za svoje djelo "Priča izgubljenog djeteta" (The Story of the Lost Child).

Govoreći o ovogodišnjem izboru, predsjednik žirija Boyd Tonkin, urednik u britanskom dnevnom listu "The Independent" i književni kritičar, rekao je da je riječ o "šest knjiga koje kazuju nezaboravne priče od Kine i Angole, Austrije i Turske, Italije i Južne Koreje".

"Priče se kreću od reedukacionog kampa iz kineske Mao ere preko Alpskih dolina do moderne zbunjenosti i transformacije gradova poput Napulja i Istanbula.

"Naša selekcija pokazuje da najbolje prevedene knjige proširuju granice, ne samo našeg svijeta već i umjetnosti", rekao je Tonkin.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.