2.7.2016. 16:38
0
Slavni francuski pjesnik Yves Bonnefoy preminuo u 93. godini
Yves Bonnefoy, najslavniji francuski savremeni pjesnik i čuveni prevodilac Shakespearea. čije su pjesme prevedene na 30 jezika, preminuo je u 93. godini.

Plodan pisac, esejista i pjesnik, koji je napisao više od 100 knjiga tokom duge karijere, često je bio tipovan za favorita za dobijanje Nobelove nagrade za književnost.

Omiljen u Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj, ali i širom engleskog govornog područja, Bonnefoy je također prevodio djela Yeatsa, Petrarcha i svog prijatelja Georgea Seferisa, slavnog grčkog pjesnika.

On je preminuo u petak, naveo je institut za obrazovanje i istraživanje College de France, na kome je bio počasni profesor.

Obožavatelji širom svijeta na Twittewru su izrazili žaljenje zbog smrti Bonnefoya, od kojih su mnogi navodili citate iz njegovih najslavnijih djela.

Predsjednik Francois Hollande odao je počast "jednom od najvećih pjesnika 20. stoljeća" i "potpunom umjetniku, radoznalom prema svijetu i kompletnoj svojoj umjetnosti, obdarenom izuzetnim talentom", prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.