18.4.2017. 21:20
0
"U BiH ni jedna književnica nema izabrana djela, one su prije rata gotovo bile nevidljiva bića"
I u književnosti, kao i u drugim područjima, ženama je teže nego muškarcima, jer moraju biti deset puta bolje da bi dobile izabrana djela. U književnosti BiH ni jedna književnica nema izabrana djela - kazala je Feni istaknuta bh. pjesnikinja Ferida Duraković.

To je kazala na književnoj večeri posvećenoj književnom stvaralaštvu istaknutih bh. spisateljica i pjesnikinja u organizaciji EU Info centra povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava.  

Durakvić smatra da mlade generacije s velikim samopouzdanjem otvaraju prostor za sebe i mlađe generacije književnica te da je jako važno imati samopouzdanje koju njena generacija ili generacija prije nje nisu imale.

- Književnice su prije posljednjeg rata gotovo bile nevidljiva bića i neka vrsta relaksacije atmosfere, što je bilo jako smiješno, jer je među njima bilo vrlo ozbiljnih, obrazovanih i pametnih žena koje nisu uspjele da postignu taj stepen samopouzdanja da osvoje književnu scenu - pojasnila je.

Književnica Lejla Kalamujić naglasila je da je večeras, pored predstavljanja njihovih radova, bilo govora i o mapiranju književnica na području BiH.

- Književnice su veoma aktivne, u velikoj mjeri je povećan broj autorica u posljednjih deset godina i smatram da se o tome treba više govoriti - naglasila je.

Maja Ručević također je ukazala na slabu vidljivost ženskih autora u BiH.

- Žene su jednostavno manje priznate, ali nije to problem u BiH, već problem svjetskih razmjena. U svakoj sferi djelovanja prevladava patrijarhalno društvo, a žene su negdje u pozadini - zaključila je.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.