23.5.2017. 22:05
0
U Zenici otvorena izložba „Zmijanski vez"
Muzej grada Zenice u saradnji s Muzejom Republike Srpske večeras je, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, postavio etno-izložbu “Zmijanski vez", iz programa "Svjetsko kulturno naslijeđe”.

Radi se o bogatoj historijskoj kolekciji radova narodnog stvaralaštva iz arhiva Muzeja Republike Srpske, koja se prikuplja i brižno čuva još od davne 1930. godine, a sadrži eksponate izrađene tokom devetnaestog, te početkom dvadesetog stoljeća.

Zeničkoj publici predstavljeni su trodimenzionalni predmeti iz zbirke tekstila Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske, zatim fotografije 'zmijanskog veza' i radionica osmišljenih kroz različita udruženja građana koja nastoje od zaborava sačuvati tradiciju narodnog vezenja i ovu jedinstvenu tehniku izrade upotrebnih predmeta i odjeće.

U srijedu će stručnjaci Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske organizirati i radionicu za stručne osobe kojima će pokazati  načine i tehnike čuvanja tekstila, te održati predavanje na temu "Konzervacija i restauracija muzejske građe" s osvrtom na "Zmijanjski vez" koje će održati iskusni konzervator za tekstil Dragana Radoja. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.