12.10.2017. 10:55
0
KUD "Vaso Jovanović" iz Srebrenica obilježava 70. godišnjicu postojanja
Kulturno-umjetničko društvo "Vaso Jovanović“ iz Srebrenice obilježava 70. godišnjicu postojanja što će u subotu, 14. oktobra biti obilježeno prigodnim koncertom u Kulturnom centru u tom gradu uz goste iz kulturno-umjetničkih društava iz Zagreba, Mladenovca, Kalesije, Sarajeva.

-KUD 'Vaso Jovanović' prije rata je imao tri sekcije, muzičku, dramsku i folkornu. Cilj društva jeste njegovanje kulture i tradicije svih naroda. Mi to pokazujemo kroz naše nastupe u Srebrenici i širom BiH - rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik KUD-a "Vaso Jovanović“ Nermin Alivuković.

Ističe da je ovo društvo djelovao i tokom rata, a padom Srebrenice prestaje s radom. Obnavlja svoj rad 2005. godine na inicijativu koreografa rahmetli Ahme Begića.

-Prije rata je bilo multietničko društvo i danas je tako, okuplja omladinu i djecu srpske i bošnjačke nacionalnosti. Mi se s time ponosimo, naše društvo je jedino multietničko društvo u ovom dijelu BiH - naglašava Alivuković.

Članovi ovog društva su ponosni vlasnici brojnih osvojenih nagrada, ali posebno izdvajaju jednu koja im je pripala 2013. godine kada su od 40 društava na dječijem festivala folkora u Zvorniku osvojili prvo mjesto za autentičan prikaz tradicije i tradicionalnih igara s ovih prostora.  

Članovi KUD-a "Vaso Jovanović“ su nastupali u Tuzli, Sarajevu, Lukavcu, Gračanici, Zagrebu, Mladenovcu, Turskoj i Italiji, a danas ovo društvo broji oko 80 članova.

- U planu je da osnujemo dramsku sekciju koja bi nastavila s tradicijom KUD-a, a svi ti planovi zahtijevaju određena sredstva. Mi se finansiramo iz budžeta Opštine Srebrenica, ali ta sredstva nisu dovoljna za pokrivanje troškova. Ipak, uz pomoć prijatelja i donatora uspijemo da organizujemo putovanja, kao i sam opstanak i postojanje našeg društva - ističe Alivuković.

Zahvaljujući donaciji Ambasade Holandije iz 2006. godine, obnovljena je zbirka muzičkih instrumenata i oprema neophodna za rad, a 2015. godine su zahvaljujući Ambasadi SAD-a dobili komplet nošnji za izvođenje igara srpskog i bošnjačkog naroda.

-Humanitarni fond 'Atlanta' je obezbjedio sredstva za nošnje najmlađih članova našeg društva, a prije nekoliko dana smo dobili komplet anterija koje su nephodne za izvođenje gradskih muslimanski igara. I Udruženje 'Đerđef' iz Bugojna je donirao pet pari nošnji za najmlađe članove. Oni su najavili da će nam donirati i kompletnu nošnju za odrasle članove društva. Zadovoljni smo opremom koji posjedujemo - zaključio je Alivuković.

Na prigodnom koncertu povodom 70. godišnjice postojanja i rada ovog društva, svoj nastup će imati i plesna grupa "Kuće dobrih tonova“ iz Srebrenice, a prije koncerta planiran je defile učesnika u centru grada.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.