1.12.2017. 9:15
0
Pisac Dževad Karahasan dobitnik prestižne nagrade Franz Nobl
Istaknuti bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan i predsjednik Društva pisaca BiH dobitnik je književne nagrade Franz Nobl koja se od 1974. godine dodjeljuje u Grazu u Austriji. On će 18. decembra postati prvi dobitnik ove nagrade kao pisca koji ne piše izvorno na njemačkom jeziku.

U obrazloženju žirija navodi se da Karahasanovo književno djelo posebno "karakterizira široko zasnovano epsko pripovijedanje koje omogućava razgovor autora i čitaoca."

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade Franz Nabl su dvoje nobelovaca (Elias Canetti i Hertha Müller) i književne zvijezde kao što su Christa Wolf, Hermann Lenz, Christoph Ransmayr, Peter Handke, Martin Walser.

Knjige Dževada Karahasana prevedene su na petnaest jezika. Od 2008. domaći član, a od 2012. godine dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Član je Njemačke akademije za jezik i umjetnost. 

Za svoja briljantna djela dobio je brojne nagrade Veselin Masleša za knjigu godine (Kraljevske legende), Sarajevo 1981., nagrada za jugoslavenski roman godine (Istočni divan), Sisak 1990., nagrada za književnost Franjevačke provincije Bosna Srebrena (drama "Kotač svete Katarine") povodom 700 godina djelovanja franjevaca u Bosni, nagrada Charles Veillon za knjigu eseja godine u Europi (Un demenagement), Paris 1995., nagrada Bruno Kreisky za političku knjigu godine (Tagebuch der Aussiedlung), Beč 1995., Međunarodna nagrada za interkulturni dijalog, Forli 1997. 7. Herderova nagrada, 1999. godine., nagrada Lajpciškog sajma knjiga za evropsko razumijevanje za knjigu eseja Knjiga vrtova 2004. godine, Vilenica, Srednjoevropska nagrada za književnost, 2010., Nagrada Heinrich Heine 2012., Goetheova medalja 2012. godine, Počasni doktorat Univerziteta u Baselu 2014. godine i brojne druge...


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.